För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Max är Företagarnas yngsta medlem

Publicerad 25 feb 2023
Jag vill bygga upp mitt nätverk, säger 16-åriga Max Lindholm i Umeå.

För Max Lindholm i Umeå är det vardag att växla mellan att plugga till ett biologiprov och utveckla det egna aktiebolaget. Han läser ekonomiprogrammet på gymnasiet och startade företag när han var 15 år.

Företagarna nyheter kontaktar Max eftersom han inte bara är nybliven medlem i Företagarna, utan även är den yngsta. Med sina 16 år sticker han ut, men är långt ifrån nybörjare när det gäller att hitta affärsmöjligheter.

− Min mamma är företagare så jag har det med mig. Dessutom har jag alltid tyckt om att vara kreativ, säger han.

Från Bitcoin till 3d-modeller

Som 12-åring fick Max upp ögonen för att bryta Bitcoin. Han riggade speldatorn för att göra jobbet och kunde räkna hem inköpen av datorkomponenterna på några månader. I början tjänade han 20 kronor om dagen men sedan steg intäkterna till som mest 110 kronor per dag. I dag har han gått vidare till andra verksamheter.

Max har programmerat sedan sjuårsårsåldern. De färdigheterna använder han nu till att driva en verksamhet som handlar om att 3d-modellera fastigheter.

− När vi skulle flytta och höll på att leta efter ett nytt hus märkte jag att inget objekt riktigt stack ut. Bild och text räckte inte för att ge känslan av hur fastigheten hängde ihop. Genom att flyga med drönare och ta bilder som sedan sätts ihop till en tredimensionell bild i datorn kan man visa objektet ur alla vinklar, säger han.

Det finns alltid tid

Även om Max är duktig på att programmera menar han att det gäller att prioritera och göra det man är bäst på. Han jobbar med underleverantören Eliyah Sundström som bygger koden och optimerar programvaran för att förbättra användarupplevelsen. Målet med verksamheten – Lucio.se – är att skapa ett bra företag och få mer kapital för att kunna fortsätta entreprenörsresan.

−Lucio är en idé som jag tror mycket på, men det finns begränsningar som gör att verksamheten inte går att skala upp hur mycket som helst och jag har även andra idéer, säger han.

Helt klart är det så. Under några minuters samtal har han nämnt flera idéer som han uppenbarligen inte bara har tänkt på utan även börjat konkretisera. Hur får han tiden att räcka till?

−Jag älskar att ha mycket att göra. Jag ser livet som ett spel med oändliga möjligheter, där man kan uppgradera saker och skaffa nya skills. Det gäller att hålla i gång allt och min inställning är att det alltid finns tid att trycka in saker i om man vill, säger han.

Bygga nätverk

Vad får då en 16-åring att välja att bli medlem i Företagarna? Svaret kommer snabbt för Max.

− Bygga ett nätverk. Jag är ju ung och även om jag har tur som har en mamma som är företagare och andra i familjen som kan hjälpa mig så är det viktigt att lära känna andra företagare, säger han.

Under intervjun berättar Max att han sitter på Ikea i Umeå och pluggar. Kostnadsmedveten som han är brukar han göra det. Han tycker att det är perfekt eftersom det är så mycket billigare att fika där än på ett café i stan. En läsk med påfyllning kostar nio kronor, i stället för fyrtio.

I skolan stundar just nu både ett biologiprov och ett prov i juridik. Det gäller att plugga också jämte företagandet.

Taggar
RiksUmeå Nyhet
Fler nyheter från Företagarna