För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Korta Migrationsverkets handläggningstider

Publicerad 20 dec 2023
Lackeringsfirman i Kristianstad tvingas tacka nej till jobb för att ansökningar om arbetstillstånd sitter fast på Migrationsverket.
Foto: Björn Bjarnesjö.

Som Företagarna Nyheter berättat i artikeln Migrationsverket hotar tillväxten på Moses bil o lack upplever det prisade familjeföretaget i Tollarp som leds av Mose Freyer att det blivit svårare att rekrytera personal från länder utanför EU. Dels för att Sverige kan ha fått sämre rykte i utlandet på grund av löneläge, svag krona och kriminalitet. Dels för att regler och villkor sätter käppar i hjulet. Nu har det gått så långt att företaget tackar nej till uppdrag på grund av brist på personal.

Som lök på laxen innebär Migrationsverkets långa handläggningstider stor ovisshet. Med 26 inlämnade ansökningsärenden varav det äldsta hela 14 månader utan svar upplever företaget sig motarbetat av myndigheterna.

Migrationsverkets bottenplacering förvånar inte serieentreprenören

Orimligt långa väntetider 

Företagarnas regionchef i Syd, Magnus N:son Engelbäck har tillsammans med Jonny Persson, ordförande i Företagarna Kristianstad, besökt Moses bil o lack och krävt svar från Migrationsverket. Även Catharina Bildt Grape, Företagarnas expert på migration, integration och arbetsmarknadsfrågor, reagerar.

− Företag som blomstrar trots svåra tider och erbjuder arbetsplatser är viktiga och måste värnas. Det är obegripligt att regeringen accepterar tungrodd administration och långa handläggningstider på Migrationsverket för arbetskraft som inte går att hitta i Sverige, säger hon.

Magnus N:son Engelbäck och Jonny Persson skriver i en kommentar att det är hög tid att skapa en framtid där regelverket för arbetskraftsinvandring främjar, snarare än hindrar, företagsvitalitet och ekonomisk tillväxt. Catharina Bildt Grape instämmer.

− Det är inte rimligt att handläggning av arbetskraftsinvandring, det vill säga de som kommer till Sverige för att arbeta och bidra med skatteintäkter, tar över 14 månader. Handläggningstiderna för de som uppfyller regeringens högt ställda lönekrav och bidrar till välfärd måste kortas, så är det bara, säger hon.

 

Fler nyheter från Företagarna