För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Migrationsverkets bottenplacering förvånar inte serieentreprenören

Publicerad 20 nov 2023
Sörmlandsentreprenören Rolf Lydahl i Malmköping är inte förvånad att Migrationsverket åter hamnar i botten av Företagarnas stora myndighetsgranskning.
Rolf Lydahl berättar om sina kontakter med Migrationsverket. Foto: Samuel Steén.

Han har mer än tio års erfarenhet av både arbetskraftsinvandring och att hjälpa människor på flykt – och Migrationsverket har varit en del av hans vardag under långa perioder.

- ­Jag blir så frustrerad av alla de tokigheter som jag möter hos Migrationsverket. Att de hamnar i botten speglar det faktum att vi har en oerhört fyrkantig lagstiftning som Migrationsverket tvingas följa – och egentligen tycker jag synd om myndighetspersonerna som jobbar där. De måste ha ett helvete att försöka tillämpa reglerna.

Men han ser fler problem hos Migrationsverket.

- De har ju ett uråldrigt datasystem som bidrar till att tillgänglighet och service hamnar i botten. Jämför det med Skatteverkets digitala tjänster som jag upplever som både moderna och användarvänliga – och vill du ha personlig service är det bara att slå en signal.

Rolf Lydahl har en gedigen erfarenhet från näringslivet, och han har suttit i styrelsen för Vasakronan och som ordförande i Jernhusen. Nu har han lämnat storbolagen till förmån för en egen verksamhet i Flen som inkluderar hyresfastigheter, jordbruk och Hotel Malmköping. Han äger också 25 procent av mikrobryggeriet Nils Oscar.

Han är övertygad om att företagare kan bidra positivt till samhällsutvecklingen, bland annat genom att engagera sig i integrationen av flyktingar och invandrare. För en tid sedan tog han emot en ensamstående pappa med fem barn på flykt från Ukraina. Familjen bor nu på Rolf Lydahls gård och pappan jobbar halvtid på gården inom ramen för ett nystartsjobb.

Rolf har också engagerat sig i en familj som flydde från Azerbajdzjan till Flen för 13 år sedan – och som fortfarande väntar på ett permanent uppehållstillstånd. Att tillståndet har dröjt beror på att Migrationsverket inte betraktar landet som en krigszon.

- Det här är en läkarfamilj som jag har följt under många år. Efter två år i Sverige gick dottern i familjen ut med det hösta studentbetyg som delats ut i Flen. Hon är nu läkare och jobbar här i Sörmland. Sonen har utbildat sig till gymnastiklärare och jobbar lokalt.

- Mamman har kommit hit som arbetskraftsinvandrare. Hon jobbar nu halvtid på hotellet och alla avtal har fått okej från facket enligt gällande regler.

Men nya regler vad gäller minimilön för arbetskraftsinvandrare orsakar nya utmaningar för familjen.

- Nu har vi nya regler som säger att hon måste tjäna minst 27 000 kr i månaden, oavsett sysselsättningsgrad, för att få stanna kvar i Sverige. Nu riskerar hon åter utvisning eftersom hon bara jobbar halvtid. Hennes man blev svensk medborgare för några månader sedan, men det hjälper inte att hon är gift med honom. Hon kan inte få ett uppehållstillstånd förrän han har varit svensk medborgare i tre år.

Rolf Lydahl suckar och sammanfattar sina kontakter med Migrationsverket:

- Här har vi en familj som bidrar så mycket till Sverige – så vad håller vi på med? undrar han.

Text: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna