För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Långa väntetider – små möjligheter

Publicerad 14 dec 2023
Ska företagare verkligen behöva känna sig motarbetade av Migrationsverket? Ska man behöva vänta över ett år utan att få besked om när ens ärende hanteras? Det tycker inte vi.
"Vi måste agera nu". Foto: Mariam Huss

Under ett företagsbesök nyligen blev vi på Företagarna påminda om hur svårt det enkla egentligen är. Migrationsverkets långa handläggningstider, som innebär väntetider på över 14 månader hos en av våra medlemmar, resulterar i en ohållbar osäkerhet för företag och deras rekryteringsbehov. Detta leder till missade möjligheter, det skapar frustration och motverkar företagens möjligheter att växa. Det är inte ett sådant näringslivsklimat vi vill ha.

De nya reglerna för arbetskraftsinvandring som implementerats av Migrationsverket visar sig vara en bromskloss för företagsutvecklingen i Sverige. Inte bara begränsas företagens möjligheter att rekrytera kompetent personal, utan de långa handläggningstiderna skapar även en allvarlig utmaning för företagare och skapar frustration i näringslivet. Företag runt om i landet står inför en minskad tillgång på arbetskraft på grund av de nya reglerna.

En aspekt som måste adresseras är varför människor inte längre ser Sverige som en attraktiv arbetsplats. Företagare framhåller faktorer som låga löner, en svag krona och ökande kriminalitet som möjliga orsaker. Dessutom tillåts arbetskraftsinvandrarna inte resa hem och hälsa på, vilket ytterligare avskräcker potentiella utländska arbetstagare från att överväga Sverige. Beslutsfattare måste överväga hur dessa restriktioner påverkar företagsmöjligheterna och samhällsutvecklingen som helhet. Det krävs smidigare och mer anpassningsbara processer för att stödja företagsutvecklingen och säkerställa en dynamisk arbetsmarknad i hela landet.

De nya minimilönerna för arbetskraftsinvandrare, införda den 1 november 2023, lägger ytterligare hinder i vägen för företag som redan kämpar med dessa utmaningar. Reglerna tar inte hänsyn till regionala variationer och företagens specifika behov, vilket stryper flexibiliteten i rekryteringsprocessen.

Det blir alltmer uppenbart att de strama bestämmelserna och den byråkratiska handläggningen inte bara hindrar företag från att rekrytera kompetent personal utan också skapar en förlust för lokal ekonomi och samhällsutveckling.

En grundlig översyn av Migrationsverkets regelverk och beslutsprocesser är nödvändig för att stödja företagsutvecklingen och säkerställa en dynamisk arbetsmarknad – som i sin tur bidrar till en god välfärd. Beslutsfattare måste överväga hur dessa restriktioner påverkar näringslivet och aktivt arbeta för att skapa smidigare och mer anpassningsbara processer. Vi måste agera nu. Det är hög tid att skapa en framtid där regelverket för arbetskraftsinvandring främjar, snarare än hindrar, företagsvitalitet och ekonomisk tillväxt.

Magnus N:son Engelbäck, regionchef Företagarna Region Syd

Jonny Persson, ordförande Företagarna Kristianstad

Fler nyheter från Företagarna