För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Pontus vann nytt drömkontor

Publicerad 4 apr 2023
Familjeföretaget Västerdalarnas Mekaniska i Malung tog hem segern i tävlingen Den bortglömda arbetsplatsen. För vd:n Pontus Säfström betyder vinsten så mycket mer än bara nya möbler och fräscha textiler.
Bläddra för att se bilder före och efter. Foto: Ulrika Lundholm Eriksson.

Pontus Säfström kunde inte längre blunda för de renoveringsbehov som gjorde sig påminda i firmans lunchrum och kontor. Mycket av den inredning som var toppmodern för några decennier sedan hade sett sina glansdagar.

Men precis som för många andra företagare finns det hela tiden andra saker som måste få gå före.

- De senaste åren har varit tuffa. Under pandemin låg allt fokus på att överleva, och jag är glad att vi slapp säga upp medarbetare. På senare tid har jag fått möjlighet att lägga större fokus på mina medarbetare och vår arbetsmiljö, säger han.

Men Pontus kände sig inte riktigt bekväm att axla uppdraget att dra i gång ett renoveringsprojekt.

- Det här ett industriföretag och jag är en obotlig tekniknörd. Med det sagt har jag allt som oftast haft störst fokus på maskiner och robotar. Men de senare åren har fokus dock skiftat till att mer handla om våra medarbetare. Det är ju, trots allt, de som är företaget.

Tävling lösningen

Lösningen på utmaningen kom när han upptäckte tävlingen Den bortglömda arbetsplatsen, ett samarbete mellan Företagarna och IKEA.

- När jag läste om tävlingen insåg jag att det kunde vara en möjlighet att göra något för medarbetarna – och samtidigt få stöd eftersom alla som deltog skulle få två timmars inredningskonsultation.

Pontus skickade in sin tävlingsansökan och bifogade några bilder från arbetsplatsen i Malung. Bilderna och Pontus motivering gjorde intryck på tävlingsjuryn på IKEA. Av de drygt 120 tävlingsbidragen fanns det ingen arbetsplats där tävlingsjuryn såg större möjligheter än hos det mekaniska industriföretaget i Malung. Så Pontus vann inte bara några timmars gratis konsultation – han tog hem förstapriset som var en makeover av arbetsplatsen till ett värde av 100 000 kronor.

”Känns som en nystart. De nya lokalerna tillför så mycket energi.”

För några veckor sedan var det dags att sätta planerna i verket. En lastbil från IKEA levererade möbler, bord, hyllor, stolar och massor av andra inredningsdetaljer. På plats väntade montörer och Anna Billeskalns, företagsinredare hos IKEA. Det blev hennes uppdrag att ge personalmatsalen och kontoret ett lyft.

- I matsalen ville vi skapa en känsla av gemenskap där medarbetarna kan äta frukost och lunch, men också ett utrymme för kundevent, firmafest och middagar. Vi ville samtidigt utnyttja rummets layout bättre och ta vara på hela rummet. Lösningen blev en central placering av borden tillsammans med de nerpendlande taklamporna, säger Anna.

Den nya matsalen har också fått en loungeavdelning.

- Loungen är en plats för informella möten, kaffe efter maten eller externa kundmöten. Här består inredningen av soffor och rottingfåtöljer, och utrymmet ramas in av sisalmattor i naturfärger. Textiler och gardiner bidrar till en skön känsla och dämpar ljudet.

Den andra delen av inredningsprojektet var att ge kontoret ett lyft.

Handlar du på Ikea?

Ta del vi ett unikt erbjudande på hela IKEA sortiment. 
Endast för medlemmar i Företagarna. 

Lugnare intryck

- Här satsade vi först och främst på att skapa en ergonomisk arbetsplats med höj- och sänkbara arbetsbord. De tidigare öppna arbetsskåpen med pärmar och andra kontorsprylar har fått lämna plats för nya skåp med skjutbara dörrar som bidrar till ett lugnare intryck.

Är du nöjd med slutresultatet?

- Ja, det var fantastiskt kul att få möjlighet att göra om den här arbetsplatsen. Jag upplever att vi kom kunden nära och kunde känna den glädje som omgörningen skapade.

Pontus Säfström har redan hittat sin favoritplats i det nya kontoret.

- Den nya loungen är grym och jag sitter gärna i en av öronlappsfåtöljerna.

Men att få se sitt företag i en helt ny förpackning har betytt mer än bara nymålade väggar, fräscha textiler och prydliga förvaringslösningar:

- Känns som en nystart. De nya lokalerna tillför så mycket energi, säger Pontus.

Tävling som lockade rekorddeltagande

Tävlingen Den bortglömda arbetsplatsen är ett samarbete mellan Företagarna och IKEA. Den arrangerades för tredje gången under den gångna vintern och lockade drygt 120 företag att delta. Årets förstapris var en makeover från IKEA till ett värde av 100 000 kronor. Ett pris som gick till Västerdalarnas Mekaniska Industri. Alla deltagare belönades med två timmars kostnadsfri inredningskonsultation med IKEA.

Anna tipsar

Anna Billeskalns, företagsinredare hos IKEA, tipsar om några av de idéer som hon genomförde hos Västerdalarnas Mekaniska i Malung.

Satsa på ljuset. Ett naturligt ljusinsläpp från ett flertal fönster har kompletterats med dimbara lampor i taket som binder ihop rummet på ett lekfullt sätt. Fönstren har fått en diskret rullgardin som filtrerar ljuset på ett vackert sätt.

Inredning som gör jobbet. Rullvagnen i matsalen fyller flera funktioner. Den kan rymma allt från frukost till medarbetarna till praktisk avlastningsyta vid presentationer.

Fondvägg blir rummets hotspot. En av väggarna i matsalen har blivit en halv fondvägg i en laxrosa färgton. En väggfast förvaringslösning i matchande ton rymmer prylar som signalerar loppis, lite Dalarna och del av företagets verksamhet (bland annat en bit metallskrot som Anna hittade i verkstan).

Fler nyheter från Företagarna