För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Norrbotten är årets exportregion

Publicerad 1 sep 2022
Regionen prisas för att skapa bättre förutsättningar för företag – särskilt små och medelstora – att lyckas i sina exportansträngningar.
Prins Daniel, Norrbottens Handelskammares internationella samordnare Sabrina Suikki och utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Foto: Frida Drake/Regeringskansliet.

Norrbotten har utnämnts till årets exportregion i konkurrens med de övriga två nominerade, Uppsala och Skåne.

Det är Tillväxtverket som tar fram regional exportstatistik och utifrån den och andra kriterier nominerar tre regioner. I prisjuryn sitter bland annat Företagarnas vd Günther Mårder.

Pristagaren tillkännages av regeringen och utmärkelsen är en del av dess arbete med att öka exporten från hela landet och särskilt lyfta fram exporterande små och medelstora företag.

Utöver priset till en region delas utmärkelsen årets exportsuccé ut. I år går den till det Umeå-baserade life science-företaget Nordic Biomarker.

Värdefull spetskompetens

I motiveringen för att ge priset till Norrbotten står det att regionen haft den största ökningen av varuexportvärde för små och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016–2021.

Prisutdelningen ägde rum på onsdagen på Utrikesdepartementet, med utrikeshandelsminister Anna Hallberg, i närvaro av prins Daniel.

− Regionen har, trots att man var sist med att forma en regional exportsamverkan, inte bara uppvisat ett starkt samarbete mellan olika lokala aktörer utan även verkat över gränserna med motparter i Finland och Norge. I Norrbotten är man även duktiga på att exportera värdefull spetskompens bland annat inom rymdsektorn och energisektorn, sade Anna Hallberg.

Ett styrkebeskedlars lindberg rund.png

Företagarnas regionchef i Norrbotten, Lars Lindberg, gläds åt framgångarna för regionen.

− Det är otroligt glädjande att det i Norrbottens regionala näringslivsstruktur, som i modern tid premierat större företag, har utvecklats småföretag som år efter år ökar sina exportvolymer. Även om många exporterande små och medelstora företag är verksamma inom våra traditionella näringar så sker deras exportsatsningar med hjälp av banbrytande tekniska landvinningar. Samtidigt vidareförädlar de sina produkter i allt högre utsträckning och utvecklar även teknik som även den går på export, säger han.

Fler nyheter från Företagarna