För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Klartecken för elprisstödet – med tak

Publicerad 17 nov 2022
Elprisstödet har fått grönt ljus, men stödet kan dröja till nästa år. Oroande, anser Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Samma dag som regeringen och Svenska kraftnät presenterade modellen för elprisstöd lämnade den senare in en ansökan om detsamma till Energimarknadsinspektionen (EI) för en oberoende prövning. På torsdagen meddelade EI att modellen är förenlig med krisinterventionsförordningen och elmarknadsförordningen. Med andra ord, modellen får grönt ljus, men med ett tillägg. 

Tak vid 3 miljoner kilowattimmar

Modellen kompletteras med ett tak för den automatiska utbetalningen av stödet. Taket sätts till förbrukning på 3 miljoner kilowattimmar. Det motsvarar 1,5 miljoner kronor i elprisområde 3 och 2,37 miljoner kronor i elprisområde 4. Johan_Grip_rund.jpg

− Taket i stödet som Energimarknadsinspektionen nu sätter är en rimlig justering av stödmodellen. Den gör att man undviker att betala ut för mycket till stora företag som haft fasta priser på sin el, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.  

Stödet betalas ut i början av 2023

Taket är öppningsbart under vissa förutsättningar. De företag (slutelkunder) som haft högre förbrukning än 3 miljoner kilowattimmar ska kunna ansöka om att få stöd även för den förbrukning som överstiger det. De måste då kunna visa att de haft en faktisk kostnad för el som överstiger referenspriset under perioden oktober 2021 till och med september 2022. Det vill säga kostnaden med hänsyn tagen till eventuella prissäkringar eller liknande. 

Enligt regeringen kommer elprisstödet kunna betalas ut i början av nästa år. I en kommentar till EI:s besked riktar dock Svenska kraftnät på torsdagen kritik mot stödtaket genom att säga att det är en modell som utretts, men som myndigheten valt att inte gå vidare med.

– Det finns risk för att det kan leda till att utbetalningarna fördröjs – till privatpersoner och föreningar – inte bara de stora elförbrukarna, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät.

Räta ut alla frågetecken och gör det nu

Företagarna är kritiska till alla signaler om att stödet drar ut på tiden. Inte minst för att det handlar om två myndigheter som inte kan komma överens om en gemensam tolkning.

− Många företag har mycket ansträngd likviditet på grund av elpriserna. Det är ebb i kassan helt enkelt. Därför är det oroande att betalningen ska komma först under nästa år, säger Johan Grip.

Företagarnas uppmaning till regeringen och myndigheterna är enkelt och tydligt:

− Nu är inte tiden för diskussioner och tolkningar mellan myndigheter. Lös ut tolkningen omedelbart och jobba dag och natt med att få ut stödet. Vintern har anlänt och varje dag räknas, säger Johan Grip.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna