podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jessica och Johan, årets sista och första medlem

Publicerad 14 jan 2022
En affärsrådgivare på Lidingö som kan klippa och en agil coach och verksamhetsutvecklare i Linköping. Möt fjolårets sista och årets första medlem i Företagarna.
Foto: Shutterstock.com

I Företagarna finns ett ständigt växande nätverk. Den sista personen som klev in i värmen innan fjolåret var till ända är Jessica Welin-Berger. Näst i tur kom Johan Lundgren som är årets första nya medlem i Företagarna.

Nätverket lockar

Det går knappt en dag utan att flera nya medlemmar går med. Det handlar om företagare i hela landet som är verksamma inom en mängd olika verksamheter, stora som små.Jessica_Welin-Berger_rund.jpg

− Jag har främst gått med för att utforska nätverket, säger Jessica.

Hon är utbildad till både frisör och coach och arbetar som rådgivare på Lidingö. Det var via StartUp Lidingö som hon först kom i kontakt med Företagarna.

− Det finns mycket lokalt här på ön och jag är förväntansfull inför allt vi kan göra tillsammans, säger hon.

För Johan Lundgren som gick med under årets första dag lockar också möjligheterna att få inspiration och knyta affärskontakter.

− Jag tilltalas av nätverket och ser fram emot att kunna börja använda det från insidan, säger han.

Förmånligt köpa bil

Johan är ingenjör och har en bakgrund på flera stora techbolag. I höstas tog han steget att gå från att vara anställd på Saab Dynamics AB i Linköping till att driva eget som agil coach och verksamhetsutvecklare. Att det ganska snabbt blev ett medlemskap i Företagarna berodde delvis på att han behövde en ny bil.Johan_Lundkvist_rund.jpg

− Jag har haft en bil via min anställning och med Företagarnas rabatt var det förmånligt att köpa ny bil, säger han.

Fri att styra själv

Både Jessica och Johan uppskattar företagartillvaron och de möjligheter den innebär att bygga vidare på den kunskap och yrkeserfarenhet de har.

− Jag uppskattar att kunna sätta min egen agenda och styra mina arabetsförhållanaden. Dessutom får jag tillgång till helt andra verktyg för till exempel pension när jag är egen, säger Johan.

För den som inte är insatt kan Jessicas båda verksamheter te sig olika, men hon betonar likheterna mellan frisörens vardag och coachens. Som frisör måste hon så klart först och främst vara skicklig i hantverket, men med ett brinnande intresse för entreprenörskap har hon haft möjlighet att föra många givande samtal med företagsamma kunder.

− Man får otroligt stor inblick i massor av verksamheter genom att prata med kunderna som kommer för att klippa sig. Många tänker nog inte på hur viktigt samtalet hos frisören är, säger hon.

Mycket att upptäcka

Genom att stå kvar med ett ben i frisörvärlden och utveckla sitt erbjudande inom verksamhetsutveckling ser Jessica stora möjligheter att arbeta med företag som behöver hjälp för att hitta rätt väg att utveckla verksamheten. Säkert kan medlemskapet i Företagarna komma till användning på flera sätt i det arbetet, men exakt hur får framtiden utvisa.

− Ärligt talat har jag inte hunnit dit ännu. Det är fortfarande ganska nytt för mig, men jag har möten inbokade för att sätta mig in i det, säger hon.  

Köra själv

För Johan har det alltid funnits en lockelse i att driva eget företag, men olika omständigheter har gjort att han avstått – fram till nu. I höstas halkade han in på företagarbanan som på ett bananskal. En gammal kollega tipsade om att en intressant uppdragsgivare behövde anlita en person med just den expertis han besitter. Han har arbetat med autonoma styrsystem i undervattensfarkoster, vilket nu kommer till användning som konsult åt ett företag i bilbranschen.

− Det gick väldigt snabbt och då var konsultspåret bäst får både mig och min uppdragsgivare, säger han.

Utrymme för förenkling

Johan är nöjd med hur enkelt det är att starta ett aktiebolag och han har via sitt nätverk tryggat det administrativa stöd som han behöver för att kunna köra igång på allvar. Men även om många myndighetskontakter under uppstarten gått smidigt via verksamt.se tycker han att mycket kan bli ännu bättre.

−En idé för att förenkla ytterligare vore att myndigheterna delar med sig av inlämnade uppgifter myndigheterna emellan, så att man inte behöver skicka in samma uppgifter kring företaget flera gånger, säger han.

Fler nyheter från Företagarna