podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tålamodet ebbar ut, näringsministern!

Publicerad 21 dec 2022
Regeringen lämnade på onsdagen än en gång besked om att besked kommer senare om återbetalningen av flaskhalsintäkter till företagen.
På onsdagen höll närings- och energiminister Ebba Busch pressträff för att ge en lägesbild av elförsörjningen. Foto: Skärmaavbild från utsändningen av pressträffen på regeringen.se.

Läs även: Regeringen lämnar företagen i sticket.

På onsdagseftermiddagen höll regeringen pressträff för att ge en lägesld av elförsörjningen och informera om krisberedskap vid strömavbrott.  

− Än en gång höll regeringen pressträff utan att kunna lämna besked om vad som gäller för återbetalning av flaskhalsintäkter till företagen, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.  

Energi- och näringsminister Ebba Busch informerade likt under pressträffen den 9 december om regeringens uppdrag till Svenska kraftnät och Energimyndigheten om att öka försörjningstryggheten. Ett av de mer konkreta beskeden var att regeringen vill lägga grunden till att kunna definiera ett minsta mål för vad som är en trygg energiförsörjning.  

− Ebba Busch får gärna lägga ut texten om överföringskapacitet och tekniska mekanismer i energisystemet, men nu brister uppenbarligen regeringens kapacitet att överföra pengar till företagen och det är allvarligt, säger Johan Grip.  

Det närmaste ett besked om återbetalningen av flaskhalsintäkter till företagen som gavs av närings- och energiministern var att mer information kommer inom kort.  

− Beskedet kring var vi är i det arbetet kommer vi att ge innan jul, sade Ebba Busch. 

Det återstår att se vad det beskedet kommer att innehålla för information. I valrörelsen lovade Tidöpartierna att ett högkostnadsskydd för hushåll och företag mot de extrema elpriserna skulle finnas på plats den 1 november. Det har inte gått att genomföra. Den 30 november sade regeringen att den inom en snar framtid skulle återkomma med ett förslag om hur företag ska få ta del av pengar från flaskhalsintäkterna. 

− Ebba Busch svävade på målet om regeringen kommer att ge besked om en tidplan för när pengarna kan komma. Vi får hoppas att det blir raka besked snart, för företagens tålamod och pengar har ett slut, säger Johan Grip. 

Med på regeringen var även ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin. Han sade att det inte är säkert att den som drabbas av strömavbrott kan förvarnas – även manuell förbrukningsfrånkoppling kan beslutas med kort varsel. Enligt regeringen är det därför viktigt att alla har en reservplan för sig själv eller sin verksamhet för att snabbare återhämta sig från och mildra konsekvenserna av ett strömavbrott. 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna