podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Spara på el, uppmanar regeringen

Publicerad 9 dec 2022
Läget är fortsatt ansträngt i den svenska elförsörjningen, meddelade regeringen under en pressträff på fredagen. Något nytt besked om återbetalning (elstöd) till företag gavs inte heller denna gång.
Närings- och energiminister Ebba Busch, statsminister Ulf Kristersson och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Fotot är en skärmavbild från den direktsända pressträffen på regeringen.se.

Under fredagsförmiddagen bjöd regeringen på en energipolitisk exposé från podiet i Rosenbad, levererad av partiledarna. Statsminister Ulf Kristersson konstaterade att läget är relativt akut, men att regeringen inte vill skapa panik. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson redogjorde för hur energiproduktionen minskat i södra Sverige. Närings- och energiminister Ebba Busch drog en sammanställning av åtgärder som vidtagits. Statsministern sammanfattade budskapet med att regeringen vill att alla ska hjälpa till att spara el för att minska risken för manuell bortkoppling vid effektbrist.

− Regeringen inskärper allvaret och ber alla spara på el. Det är bra, men nu behövs framför allt konkret politisk handling, säger Johan Grip.

Nyhetsfattig pressträffJohan_Grip_rund.jpg

De mest konkreta beskeden var dels att Svenska kraftnät fått i uppdrag att handla upp förbrukning under de så kallade höglasttimmarna fram till slutet av mars (ett uppdrag som väntar på beslut från energimarknadsinspektionen) dels att regeringen beslutat om en lagrådsremiss som innehåller bestämmelser för aggregeringstjänster, till exempel appar där det går att följa prisutvecklingen på el för att kunna planera sin konsumtion.

− Man skulle kunna kalla det för en folkbildande pressträff, eftersom den gav en lägesbild utan att presentera några större nyheter, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Varning för fortsatt höga elpriser

Med under pressträffen var även Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Från Svenska kraftnät är beskedet att det inte finns några tecken i närtid på att behöva koppla bort elkunder på grund av effektbrist, men att mycket höga priser är att vänta även framgent.

Energimyndigheten riktade bland annat en uppmaning till alla företag och hushåll som har störningskänslig verksamhet att se till att ha reservkraftslösningar på plats.

−Energisystemet har misskötts under många år och nu står vi här med uppmaningar från myndigheter om att se till att ha hängslen och livrem, trots att stabil elförsörjning är helt avgörande i ett modernt samhälle, säger Johan Grip.

Inget nytt om återbetalning 

De åtgärder som Ebba Busch redogjorde för handlade till största delen om att kartlägga, beskriva, planera och redovisa olika beståndsdelar av energisystemet och säkerställa att arbetet hos relevanta myndigheter och aktörer fungerar optimalt. Ministern nämnde även att regeringen avser att ge ytterligare uppdrag om elproduktion för att öka försörjningstryggheten.

− På kort sikt är det svårt att göra så mycket åt obalanserna i energiproduktionen, men desto viktigare att hantera dess effekter för företagen. Det kom inget nytt besked om när återbetalningen av flaskhalsavgifterna kommer den här gången heller, säger Johan Grip.

Ebba Busch återupprepade det budskap som hon givit flera gånger under den senaste tiden. Det lyder att regeringen arbetar hårt med att kunna ge besked om när och hur det så kallade elprisstödet till företagen ska kunna betalas ut.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna