För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elprisstöd-beskedet: ”Kostnaderna måste ner”

Publicerad 1 dec 2022
Företagarnas chefsekonom Johan Grip gästade SVT:s morgonstudio för att prata om regeringens icke-besked om elprisstöd till företagen.

Företagarnas reaktion på onsdagens besked från regeringen om att den inte har några besked att komma med vad gäller elprisstöd till företag var först förvåning, sedan frustation, sade Johan Grip i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Företagarna behöver regeringen titta på andra lösningar om den inte kan säga när det går betala ut elprisstödet till företag som bygger på återbetalning av flaskhalsavgifterna.

− Man kan sänka skatten, man kan minimera momsen, man kan sänka arbetsgivaravgifter. Det finns flera saker man kan göra och vi hade förväntat oss mer, sade han i Morgonstudion.

Småföretagare måste kunna planera sin verksamhet 

Om ingenting görs kan den yttersta konsekvensen bli att en del företag tvingas lägga ner verksamheten, även om det är långt ner på listan.  

− Småföretagare är ju kämpar. De är ju problemlösare. De vill klara det här. De vill inte ha bidrag, men de vill ha tydliga förutsättningar för hur de kan planera sin verksamhet, sade Johan Grip.

Två tips till energi- och näringsminister Ebba Busch

Programledarna berättade att energi- och näringsminister Ebba Busch kommer till programmet senare och undrade om Johan Grip och Företagarna hade några medskick till ministern.

− Det ena är att vi vill ha tydliga besked om när pengarna faktiskt kan betalas ut, så snart som möjligt. Det andra är: prata med dina regeringskollegor när ni har ett regeringssammanträde och ta upp det här med att kostnaderna måste ner. Går det inte att göra med återbetalningar, gör det då på ett annat sätt då, sade Johan Grip.

Se hela inslaget i SVT:s Morgonstudion

Taggar
Fler nyheter från Företagarna