För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen leker med elen

Publicerad 30 nov 2022
Det utlovade elprisstödet till företag ser inte ut att kunna betalas ut förrän en bra bit in på 2023, meddelade regeringen på onsdagen.
Svenska kraftnäts ställföreträdande generaldirektör Peter Wigert, energi- och näringsminister Ebba Busch, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg under regeringens pressträff om elstödet den 30 november. Foto: Skärmavbild från sändningen på regeringen.se.

Företagare som väntar på att få del av elprisstödet kommer att få fortsätta vänta. Det beskedet gav energi- och näringsminister Ebba Busch under en pressträff på onsdagsmorgonen.  

Utbetalningarna kommer att ske i två steg. Det första omfattar hushållen. Företagen kommer i steg två. Enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje planerar regeringen för att kunna börja utbetalningarna till hushållen under februari – om inget oförutsett inträffar. Det andra steget ser alltså ut att ligga en bra bit in på 2023. 

– Vad gäller just företagen beklagar jag att vi i dag inte kan ge besked om hur det kommer att gå till. I övrigt menar jag att vi under tuffa omständigheter och under högt tempo har kunnat leverera de besked vi vet är så efterlängtade, sade Ebba Busch under pressträffen. 

Har regeringen förstått allvaret? 

Företagarna är mycket kritiska till regeringens prioritering som innebär fortsatt osäkerhet för företag som är hårt pressade av ökade kostnader.  

– Regeringen verkar inte ha förstått allvaret. Företagare i södra Sverige går på knäna, men de har orkat kämpa på för att de trott på löftet om ett snabbt stöd, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip

Enligt Företagarna behöver regeringen se över andra och snabbare åtgärder för att stärka företags likviditet när nu elprisstödet drar ut på tiden. Ett alternativ vore att tillfälligt sätta ner arbetsgivaravgifterna i likhet med hur den förra regeringen agerade under inledningen av pandemin under delar av första halvåret 2020. Att inte göra något är riskfyllt.  

– Regeringen spelar rysk roulette med småföretagens balansräkningar just nu, säger Johan Grip. 

Dra lärdomar av pandemin 

När det gäller krisstödsmekanismer erbjuder pandemistöden ett bra facit över bra och dåliga alternativ.  

– Det som fungerade bra var de snabba likviditetsstärkande åtgärderna, till exempel att arbetsgivaravgiften sänktes för alla företag upp till 30 anställda. Det som fungerade dåligt var den osäkra och långsamma utbetalningen av korttidsstöd, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Patrick Krassén.   

Fler nyheter från Företagarna