headphones newspaper video-player

Fem finalister kvar i Årets Unga Idé

Årets Unga Idé är ett nytt pris där unga entreprenörer från listan 103 unga idéer kan vinna ett stipendium på 50 000 kr var.
Publicerad 27 sep 2021

Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson och hans familj står bakom Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse som nyligen instiftat ett stipendium till de mest innovativa, hållbara idéerna på Företagarnas lista Årets 103 Unga Idéer. Nu återstår fem finalister. Vilka tre som vinner avslöjas 15 oktober samtidigt som Årets Företagare i Sverige koras.

Sofie Wahlström och Ellinor Samuelsson, Brightact, Uppsala

En av tre kvinnor utsätts för våld i nära relation under sin livstid. Brightact hjälper offentlig sektor att effektivisera resurser och digitalisera stöd. I appen samlas allt ifrån hjälporganisationer till myndigheter. Grundarna utsågs till Årets Digitala Inspiratör av IDG 2020, belönades med Göran Bredinger stipendiet för social innovation 2020 och vann EU-kommissionens tävling för att rädda liv under pandemin, där 22 000 deltagare från över 100 länder deltog. Samutvecklar sin tjänst med flera kommuner och myndigheter och en större nationell lansering väntar.

Faisa Abdi, QC Renewable Energy AB, Borlänge

Företaget har vuxit fram i Dalarna Science Park grundat av energiingenjörerna Faisa Abdi, Muse Farah och Mohamed Elmi. De ser till att svensk teknik når Östafrika, med start i Somalia. Företaget har rott i land ett miljonkontrakt på gatubelysning i en av Östafrikas största hamnstäder, Berbera i Somalia, där totalt 900 solcellsdrivna gatlyktor installeras. Parallellt installerar de solpaneler på privathus, bland annat hos ministrar. Härnäst väntar Rwanda och Etiopien.

Frank Dallal Hedström, Dallal bygg & Yalla Yalla Integration, Luleå

Han kom till Sverige som 16-åring, efter en tuff tid på flykt. I dag driver han tre företag med det gemensamma målet att ta vara på arbetskraft och förbättra integrationen i Norrbotten. Vann Årets innovation som UF-företag. I dag driver han byggföretag för att serva arbetsmarknaden med nyanlända hantverkartalanger, samtidigt som hans nyaste företag tar form med tjänster kring biltvätt, däckbyten och däckhotell.

Morgan Drysdale, Sky Alert AB, Luleå

Bolagets teknik automatiserar upptäckt, lokalisering och kvantifiering av metanläckage med en kombination av sensorer och AI, för att minska utsläppen inom naturgasindustrin. Metoden kan ersätta manuella inspektioner som årligen kostar 300 miljoner euro. Ingår i inkubatorn Arctic Business. Vinnare av Åforsk Entreprenörsstipendium 2021.

Pernilla Westergren, Funcifur AB, Stockholm

Riskkapitalist som startat eget för att leverera hälsosam och klimatsmart hundmat baserad på insekter. Bolaget grundades 2020, mitt under pandemin, med insikten att hundar och katter står för 25 procent av den globala köttkonsumtionen. Funcifur har redan ett 20-tal hunduppfödare ombord och tillväxttakten är hög. Medgrundare är Thomas Dalebring och bland bolagets investerare finns Noel Abdayem, grundare av The Humble Co.

I januari öppnar nomineringen på nytt för Företagarnas 103 Unga Idéer-lista, varifrån stipendiekandidater sedan väljs ut inför nästa höst. Läs mer om kriterierna för stipendiet här!

Fler nyheter från Företagarna

Synliggör offentliga affärsmöjligheter

Med tydligare information om var, när och hur kommuner vill köpa in sina varor och tjänster kan fler företag vara med och konkurrera på den offentliga mångmiljardmarknaden.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter