podcast news play företagaren I media förmån

Det är hög tid att upphandlare tar med småföretagarperspektivet

Företagarna har medverkat vid Sveriges största upphandlingsmässa ”Mötesplats Offentliga Affärer” i Nacka strand. Det var två fullspäckade dagar där Företagarna tillsammans med medlemsföretaget Tendium bland annat lyfte frågan om vikt av transparens i offentliga inköp och småföretagares möjligheter att kunna lämna anbud i offentlig upphandling.
Publicerad 22 okt 2021
Magnus Johansson medverkade vid Sveriges största upphandlingsmässa ”Mötesplats Offentliga Affärer” .

Magnus Johansson, Företagarnas expert på konkurrens och offentlig upphandling, deltog i en paneldebatt om de nya lagstiftningsförslagen om förenklat upphandlingsregelverk som modererades av justitierådet Helena Rosén Andersson. Han medverkade även i två seminarier under mässan om vikten av att ställa funktionskrav i offentlig upphandling och hur det är att vara leverantör till det offentliga.

Magnus Johansson rund.pngVad tar du med dig efter dessa två dagar?

Framför allt tar jag med mig att Företagarna nu positionerat sig som en viktig aktör i offentliga inköp och hur viktigt det är att upphandlare tar med sig småföretagsperspektivet in i sitt kravställande. Och inte minst kul att få träffa alla intressenter fysiskt, alla var lyriska över att pandemin nu äntligen tycks vara på god väg att vara över.

Företagarna hade en monter på mässan, vad hände där?

I vår monter hade vi även sällskap av medlemsföretaget Tendium som hjälpte till att sprida ordet kring vår gemensamma rapport om kommunala inköp som vi släppte tidigare i år. I rapporten bidrog Tendium med en unik inköpsstatistik för att visa hur viktiga småföretag är för kommunala inköp och att kommuner måste bli bättre på offentlig upphandling. På mässan var det omkring 500 fysiska besökare och vi väckte stort intresse i vår monter med vår gemensamma rapport som vi marknadsförde med en fiskdamm med budskap om att man vill veta vad man får i påsen!

Vilka frågor bedömer du är de viktigaste att Företagarna fortsätter driva kring offentlig upphandling?

Vi ska förstås fortsätta på den väg vi börjat med att vara småföretagens röst i den offentliga affären. Genom att bedriva påverkansarbete mot kommuner och regioner för att bland annat dela upp stora kontrakt och gå mot mer funktionella krav i upphandlingar kan Företagarna påverka småföretagares möjligheter att vinna offentliga upphandlingar.

Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.