podcast news play företagaren I media förmån

Företagarna kritiska till vaccinationsbevis

Företagarna är kritiska till att det ska krävas vaccinationsbevis för att gå på större inomhusevenemang.
Publicerad 17 nov 2021
Foto: Shutterstock.com

I en händelse som såg ut som en tanke presenterade HUI Research evenemangsbiljetten som årets julklapp på onsdagen, samma dag som regeringen kallade till pressträff för att meddela att man går Folkhälsomyndigheten till mötes om att införa vaccinbevis. Dessa ska gälla för deltagande i evenemang med fler än 100 personer inomhus, från och med den 1 december.

Ont om tid för arrangörer

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind uppmanade under regeringens pressträff alla som inte redan har en e-legitimation att skaffa sig det för att underlätta användningen av vaccinationsbevis. Exakt hur arrangörer av evenemang ska göra gav regeringen inget svar på annat än att Myndigheten för digital förvaltning fått i uppdrag att ta fram ett verktyg som arrangörer kan använda för att kontrollera vaccinationsbevis.

− Det är bara två veckor till den 1 december. Regeringen måste snarast informera alla arrangörer hur de ska förbereda sig. Om myndigheten inte redan har ett färdigt verktyg blir det ju hopplöst för arrangörer att kunna planera för evenemangen, säger Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström.Pontus Rund.jpg

För en arrangör kan vaccinationsbevis innebära att extrapersonal eller funktionärer måste kallas in, att de som ska kontrollera vaccinationsbevisen i digital eller pappersform får utbildning för det samt hur man ska förhålla sig till personer som bokat biljetter men inte kan styrka att de är vaccinerade.

− Gång på gång under pandemin har vi framfört att regeringen lämnar besked om åtgärder med för kort varsel. Nu händer det igen, säger Pontus Lindström.

Ta inte lätt på grundläggande rättigheter

Företagarna avstyrkte tidigare under hösten i ett remissvar förslaget från regeringen om att kunna införa vaccinationsbevis. Detta var innan restriktionerna hävdes i slutet av september. En principiell invändning i svaret är att promemorian från regeringen beskriver vaccinationsbevis som en lättnad i de restriktioner som annars hade varit nödvändiga för att förhindra smittspridning.

− Företagarna delar inte utgångspunkten att det skulle finnas några restriktioner som måste anses vara nödvändiga. Krav på vaccinationsbevis är att betrakta som en restriktion på grundläggande rättigheter och då måste det som läggs i andra vågskålen väga mycket tungt, säger Pontus Lindström.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten motiverar nu vaccinationsbevisen med att de behövs för att inte många ovaccinerade ska samlas på evenemang och driva på smittspridningen. Det sker mot bakgrund av att smittan ökar i många andra europeiska länder och att myndighetens scenarier pekar på ökad smitta även i Sverige under årets avslutning. Därför återinför också Folkhälsomyndigheten rekommendationen om att fullvaccinerade som uppvisar symptom ska testa sig för covid-19, trots att den togs bort så sent som den 1 november.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.