För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ska regeringen sjabbla bort regelförenklingen?

Publicerad 4 mar 2021
Regeringen har som mål att förenkla för företagen, men i stället för att växla upp arbetet tappar det fart. Så kan det inte fortsätta, anser Företagarnas expert på regelförenkling.
Foto: Tommy Alven/Shutterstock.com

Förra valborgsmässoafton beslutade regeringen att tillsatta en utredning som senast den 30 september i fjol skulle lämna förslag till förenklingar av regelverk med betydelse för mikroföretagande och modernisera bokföringslagen. I höstas förlängdes uppdraget till att redovisas senast den 28 februari i år. I mitten av februari förlängdes så uppdraget igen till och med den 30 juni i år.

Inte fått rätt förutsättningar

Helena Fond är Företagarnas expert på regelförenkling och ingår i utredningens expertgrupp. Hon är kritisk till förutsättningarna för utredningens arbete.

− Vi som ingår i expertgruppen utsågs först i november och vi kunde inte ha vårt första möte förrän i december, sju månader efter att utredningen tillsattes, säger hon.

Flera representanter för näringslivet i utredningen har gått samman och skickat ett gemensamt brev till näringsminister Ibrahim Baylan för att påtala bristerna. Helena Fond är en av undertecknarna.

− Det är uppenbart att utredningen inte fått nödvändiga förutsättningar. En sak vi lyfter i brevet är att det tog fyra månader innan den fick ett kansli eftersom Näringsdepartementets tillsättning av tjänsterna drog ut på tiden, säger hon.

Systemfokus är ett måste

Redan när utredningen tillsattes i våras var Företagarna kritiska till den korta tid som den särskilda utredaren då hade på sig för att lämna förslagen. Sedan dess har det blivit ännu mer påtagligt att pandemin kastat om prioriteringar för regeringen och statsförvaltningen på ett sätt som gjort att utredningen skjutits ännu mer åt sidan.

− Från Företagarnas sida har vi varit tydliga med att det inte bara går att angripa enskilda förenklingsfrågor. Regelbördan är ett systemfel som bara kan rättas till om det finns ett tydligt ägarskap i Regeringskansliet och ett systematiskt arbete med att analysera föreslagna regler och utvärdera nya regelverk, säger Helena Fond.

Under all kritik

I brevet till näringsministern är undertecknarna mycket kritiska. Oförutsägbarheten i arbetet beskrivs som under all kritik och ha lett till att det hittills inte varit väldigt svårt att komma med kvalificerade förslag eller lämna synpunkter.

− Det vore väldigt tråkigt om utredningen inte kan göra sitt viktiga arbete på ett seriöst sätt. Regelförenklingsarbetet är för viktigt för att sjabblas bort, säger Helena Fond.

I och med att utredningens uppdrag än en gång förlängs finns fortfarande tid att rätta till misstagen, men undertecknarna betonar att de extra månaderna inte betyder så mycket om inte utredningen samtidigt tillförs resurser för att kunna fullgöra sitt uppdrag: ”I nuläget har utredningen inte ens möjlighet att bemanna sekretariatet fram till den 30 juni när utredningens uppdrag ska redovisas. Än mindre att utföra någon erforderlig konsekvensanalys.”.

Fler nyheter från Företagarna