podcast news play företagaren I media förmån faq

Pris till ”årets äldsta företagare”

På torsdagen utsågs den årsrika entreprenören Ralf Jutvik till Årets Företagare i Kungsbacka.
Publicerad 20 maj 2021
Moderator Charlotte Schéle, Kristoffer Bergendahl, Företagarna i Kungsbacka och Ralf Jutvik, Årets Företagare i Kungsbacka.

Företagarna har ingen priskategori som heter årets äldsta företagare, men en som inte räds det epitetet är Årets Företagare i Kungsbacka, Ralf Jutvik, 95 år. Han fick ta emot utmärkelsen på torsdagen när Frukostklubben i Kungsbacka delade ut flera priser för att hylla det lokala entreprenörskapet.

Kristoffer Bergendahl från Företagarna i Kungsbacka läste upp nomineringen och ställde diplomet på den rullator som Ralf Jutvik gick upp på scenen med, prydd med en stor skylt med företaget Biotechs logotyp.

Vill jobba och hänga med

”Med nyfikenhet för ny teknik kopplat till sitt affärssinne och outtröttligt engagemang har denna person startat flera bolag genom åren som verkat på den globala marknaden.”, lyder en del av motiveringen.

− Mitt jobb är inte mitt jobb, mitt jobb är min hobby. Därför tycker jag om att jobba och därför kan man jobba till man är 95 och hänga med, sade Ralf Jutvik.

På en kommentar från moderatorn Charlotte Schéle om att det låter som ett bra sätt att leva livet fullt ut svarade han med glimten i ögat:

− Min hustru påstår inte det.

Pandemin har varit tuff

I mars syntes Ralf Jutvik i ett inslag i SVT. Kollegorna på företaget i Onsala firade honom rejält när han efter ett år i isolering äntligen kunde kliva över tröskeln på jobbet igen efter att ha fått vaccin mot covid-19.

Från scenen i Kungsbacka kommenterade han hur det kändes att komma tillbaka.

− Det var underbart. Att vara isolerad i ett år och sitta i ett rum separat, det var jobbigt. Man saknar sina kompisar, alla fikapauser och allt sådant där. Det känns skönt att komma tillbaka. Det är en upplevelse.

Superföretag och superföretagare

Företaget Biotech, som räknas som ett av Sveriges superföretag enligt Veckans Affärer och Bisnode, utvecklar och säljer laboratorieinstrument och komponenter som avlägsnar gas och bubblor i vätskor och lösningar. Det är ett i en lång rad av företag som Ralf Jutvik startat och drivit. Han var i 80-årsåldern när bolaget grundades och sedan dess har Biotech växt. På tre år dubblades omsättningen. I dag har det försäljning genom hel- och delägda dotterbolag i USA och Japan, och slutkunder och distributörer i ett fyrtiotal länder.

I motiveringen till Årets Företagare står att Ralf Jutvik startade sitt första företag 1956. I en artikel i tidningen Kungsbackaprofilen 2009 berättar han om hur han som kemiingenjör på Nitroglycerinaktiebolaget i Gyttorp 1948 höll på att stryka med när dynamit exploderade i labbet.

Kromatografi som röd tråd

Efter den upplevelsen började han arbeta på ett amerikanskt företag där han kom i kontakt med den kemiska analysmetoden kromatografi, som varit en röd tråd genom hans entreprenörskap. Det har varit en minst sagt händelserik karriär som företagare i USA, Sovjetunionen, Kina och Indien. Flera gånger har hans företag blivit uppköpta.

Grundplåten till Biotech kom när Ralf Jutvik återvänt till Sverige under 1990-talet och startade ett företag som blev uppköpt av ett amerikanskt bolag.

–Det kom en man från Texas med ”big hat, big boots and a big bag of money” som ville köpa bolaget, säger han glatt. Jag var egentligen inte intresserad av att sälja men efter tre bud var det svårt att säga nej, säger han i intervjun i Kungsbackaprofilen.

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.