För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möjlighet ompröva jämförelsemånad i höst

Publicerad 6 jul 2021
Företag som felaktigt fått avslag på ansökningar om korttidsstöd kommer i höst att få möjlighet att få sin sak omprövad.
Foto: Shutterstock.com.

Det är inte bara de företag som har pågående ärenden hos Tillväxtverket gällande korttidsstöd som påverkas av att Högsta förvaltningsdomstolen underkänt myndighetens tolkning av lagen. Det finns även ett hittills okänt antal företag som fått avslag på sin ansökan om stöd för korttidsarbete – eller som fått lägre stöd än de ansökt om – men som inte överklagat beslutet.  

LÄS ÄVEN: TiIllväxtverket har gjort fel. 

Stora konsekvenser  

Eftersom orsaken till avslaget kan ha varit att en eller flera anställda inte var anställda i jämförelsemånaden enligt Tillväxtverkets felaktiga tolkning av lagen rör det sig om många företag som borde haft stöd men som inte fått det. Det rör sig om omprövningar som kan få stora konsekvenser. Inte minst för de allra minsta företagen där det är så att ägaren själv inte ansågs anställd under jämförelsemånaden. I de fallen har företagen varit helt utan stöd sedan avslaget som kan ha kommit så länge sedan som i fjol. 

− Vi vet att många låtit bli att överklaga. Det kan bero på att de inte mäktat med den administration det innebär, eller att de blivit avskräckta av de långa handläggningstiderna. Eller så beror det helt enkelt på att de trott på att Tillväxtverket gjorde rätt, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.  

Övervägande – en säkerhetsventil  

Det är fortfarande oklart hur de företag som fått felaktiga avslag kommer att hanteras av Tillväxtverket. Enligt Företagarna vore det rimliga att myndigheten själv på eget initiativ omprövar de ärenden där man gjort en felaktig lagtolkning.  

Lise-Lotte rund.png

− Tillväxtverket säger att de kommer att öppna upp för en omprövning av jämförelsemånad i höst. Vi har frågat vad som händer om företag inte gynnas av en ny jämförelsemånad vid en sådan omprövning. Svaret har hittills varit att företagen då riskerar att bli återbetalningsskyldiga, säger Lise-Lotte Argulander. 

Det kommer att finnas en liten säkerhetsventil för företag som fått sitt ärende omprövat. Tillväxtverket avser att först gå ut med ett så kallat övervägande till företagen innan beslutet fattas. När övervägandet kommer måste företaget bestämma sig slutligt om det ska gå vidare med omprövningen eller inte.  

− Företagen måste verkligen vara på alerten när övervägandet kommer. Hur lång tid Tillväxtverkets handläggning kommer ta eller när övervägandena skickas ut efter det att företagen begärt omprövning står fortfarande skrivet i stjärnorna, säger Lise-Lotte Argulander. 

Företagarna är kritiska till att Tillväxtverket inte redan nu har gått ut med information om hur företagen ska agera vid omprövning och när det kommer kunna begäras.  

Svårt få rätt om företag gått i konkurs  

Ytterligare ett problem med Tillväxtverkets felaktiga tolkning av lagen är om företag gått i konkurs på grund av att de inte fått stöd, trots att de egentligen skulle ha varit berättigade till stöd. För sådana fall finns en liten möjlighet att begära skadestånd av staten för att Tillväxtverkets felaktiga hantering har orsakat att företaget gått under. Svårigheten består i att leda i bevis att det var just Tillväxtverkets felaktiga tolkning som föranledde att företaget gick i konkurs.  

− Det är inte en lätt process eller ens säkert att det blir någon utdelning av en sådan process. Rättsläget är oklart och framför allt vet vi inte i hur många fall detta har skett eller om företagaren orkar igenom en sådan process, säger Lise-Lotte Argulander.  

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna