headphones newspaper video-player
LIVE på fredag - allt om Brexit för företagare

Brott stjäl energi

Som företagare i dag möter man en hel palett av brottslighet från alla håll, säger Daniel Erlandsson.
Publicerad 10 feb 2021
Foto: Daniel Erlandsson. Montage.

Det har varit stort gensvar sedan Företagarna presenterade rapporten Brott mot företagare 2021 på måndagen.

− Min telefon har nästan brunnit upp, säger Din Elon-butiks vd Daniel Erlandsson när han sitter i bilen mellan Falun och Borlänge.

Alla samtal kommer efter att han berättade om utsattheten för brott i Dagens industri i samband med att tidningen presenterade Företagarnas rapport.

Positiva reaktioner

I artikeln i Dagens Industri berättar Daniel Erlandsson om inbrottsförsök, stölder, bedrägerier och även hot och trakasserier mot anställda, som blivit vanligare.

− Jag har fått jättepositiva reaktioner från alla möjliga håll. Det känns kul. Vi måste prata mer om de här frågorna, säger han.

Daniel Erlandsson äger vitvarukedjan Din Elon-butik med tolv butiker i städer som Borlänge, Falun, Hedemora och Gävle. De problem han lyfter begränsar sig dock inte till vitvarubranschen.

− Hot och trakasserier ser man mot alla som jobbar med service, i butik, hotell, restaurang och liknande. En del anser att man kan bete sig dumt och kränkande mot dem som jobbar i sådana yrken, säger han.

Brottslighet med många sidor

Han betonar de anställdas situation eftersom det är en aspekt som han ibland tycker försvinner i en diskussion om värdet på varor som stjäls eller andra direkta konsekvenser.

− Det spelar ingen roll om du jobbar i skogen och skördaren blir stulen eller om du står i en butik och blir hotad. Som medarbetare påverkas du hårt av brott, säger Daniel Erlandsson.

För att hantera problemet anser han att det är viktigt att lyfta in risken för brott i helheten för hur ett företag arbetar.

− Det är inte längre tal om enstaka, enskilda händelser. Man möter en hel palett av brottslighet från alla håll i som företagare. 

Stjäl energi

Ju mer företag och företagare måste anpassa verksamheten för att skydda sig mot brott, desto mer tid och energi flyttas från kärnverksamheten. Daniel Erlandsson efterlyser en debatt om de här frågorna som utgår från småföretagens betydelse för ekonomin.

− Jag skulle önska att kunskapen ökade bland politiker och tjänstemän om hur det ser ut i vardagen, säger han.  

I artikeln i Dagens Industri berättar han om att han har för vana att polisanmäla alla brott som drabbar kedjan. Att vända sig till försäkringsbolaget gör han dock inte så ofta eftersom premien ändå stigit.

− Det är ingen vits att blanda in dem. För mig blir det billigare att laga skadorna själv än att använda företagets försäkring, säger han i artikeln.

Ligg steget före

Vad kan man då göra i vardagen? Daniel Erlandsson betonar hur viktigt det inte är att bara reagera, utan försöka hitta sätt att vara proaktiv, nätverka med andra för att dela erfarenheter, hålla listor på blufföretag uppdaterade och involvera hela verksamheten i det förebyggande arbetet.

− Det här är en del av vardagen för företagare, säger han.

Fler nyheter från Företagarna

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Höj tempot i den digitala omställningen

Digitalisering är en prioriterad fråga för EU-kommissionen och för regeringen. Företagarna anser att den bör fokusera på att underlätta för mindre och växande företag.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen