För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bästa burgarna av bästa teamet

Publicerad 27 okt 2020
Regelkrångel till trots fortsätter Bastard Burgers mot sitt mål, Sveriges bästa hamburgare.
Simon Wanler, en av grundarna av Bastard Burgers.

Streeetfood-kedjan Bastard Burgers startade för fyra år sedan som en liten restaurang i Luleå.

− Vi ville göra Sveriges bästa burgare, berättar Simon Wanler, en av grundarna och en av entreprenörerna som lyfts i Företagarnas Jobbskaparna 2020.

Med en stor drivkraft i grunden och en vilja att bygga bra team har kedjan växt till närmare 40 restauranger över hela landet. Trots att det luktar succé lång väg har resan inte varit utan gupp. Alkohollagen är ett sådant.

− Kommunerna tolkar lagen olika. Vi kan ha lokalen klar och skrivit på kontrakt med personal, men vi vet sedan inte hur lång handläggningstiden kommer vara, vilken process som väntar hos kommunen, vilka underlag som kommer att behöva kompletteras och så vidare, säger Simon Wanler.

Idagsläget har Bastard Burgers muskler nog att ta dom här processerna. Simon Wanler menar dock att mindre företag är i en annan sits.

−Om vi hade fått nej när vi öppnade vår första restaurang i Luleå hade vi kanske tänkt att vårt koncept inte går att driva och gjort något annat i stället. Det måste finnas någon förutsägbarhet i systemet, säger Simon Wanler.

Simon Wanler.png

Hemorten bra för företagare

Luleå som ort ser han som en bra plats för företagande, med ett aktivt företagsklimat.

− Jag har alltid upplevt det som väldigt positivt att driva företag i Luleå både i den här branschen och i tidigare branscher som jag jobbat i. Jag tycker det går bra att föra konstruktiva dialoger med kommunen. Det är säkert beroende av både bransch och personer, men jag har bara goda upplevelser.

Coronakrisen har förstås märkts för Bastard Burgers, även om de på det stora hela klarat sig väldigt bra jämfört med många andra. Ett drygt halvår in i krisen är framtiden svår att förutspå.

− Vi räknar med att den situation vi är i blir långdragen. Vi har gjort anpassningar över hela vår verksamhet som vi ser fungerar långsiktigt och vi räknar nog med att det här läget, mer eller mindre, kommer vara vår verklighet under kommande året också.

Vad är det bästa med att vara företagare?

− Stor fråga. Skulle säga att det är så mycket som väger in i det. Dels att man måste lära sig så mycket om så mycket, om allt från strategiskt arbete till marknad och drift. Varje område är ju extremt stora med extremt många val och möjligheter. Att få jobba så brett, att växa med ett bolag och se både bolagets och personerna i bolagets kunskap växa är verkligen en otrolig resa och upplevelse.

− Sen all problemlösning, alla misstag och lärdomar, övertygelsen i det man gör och att få skapa något eget, sätta ett eget avtryck och även ta ansvar för det man skapar. Helheten av allt det gör det konstant spännande, intressant och utmanande. Allt det är det bästa med att vara företagare.

Fler nyheter från Företagarna