headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Företagaren Johan Damgaard @cupofjohan har startat initiativet #kvarikvarteret, en hashtag som samlar arbetet med att initialt och snabbt få ut produkter till hemmen när gästerna sviker mat- och fikaställen på stan.

"Inget kan mäta sig med denna kris"

19 mar 2020
"Som företagare gick jag igenom ett stålbad 2008, men inget kan mäta sig mot denna krisen" konstaterar Johan Damgaard som står mitt i den hårt drabbade café och restaurangbranschen.

Johan Damgaard med kompanjoner står bakom flera företag med hållbar inriktning, Rescued som gör juice av frukt som industrin slänger och hantverksbageriet BAK. Han står också bakom helt nya startupen Lykke Kaffegårdar.

– Vi kunde nog inte hitta sämre tajmning på 100 år för en uppstart, konstaterar Johan Damgaard, i coronakristiderna som kommit som ett hårt slag i magen för företagare.

– Som företagare gick jag igenom ett stålbad 2008, men inget kan mäta sig mot denna krisen. 2008 så fortsatte människor med vardagslyxen och vi sålde fika och luncher som vanligt. Men denna gången tappade branschen 70-80 procent av all försäljning bara på en vecka. Det finns inga normala krispaket från staten som kan rädda det tappet. Gemene man måste stötta!

Katastrofeffekt på några dagar

Johan Damgaard vittnar om en katastrofal dominoeffekt, när gästerna sviker krogen och cafeerna. 

Det märks för hans egna företag, men många andra i branschen drabbas mycket hårdare, konstaterar han. Bakom våra favoritställen och stamhak står dessutom fler företagare, en producent och en bonde som också drabbas.

– När man är ute hos kunder och pratar med folk i branschen så kände vi att man bara måste göra något och inte stå stilla och titta på.  

Startade eget initiativ

Ett steg är att starta initiativet #kvarikvarteret, en hashtag som samlar arbetet med att initialt och snabbt få ut produkter till hemmen när gästerna sviker mat- och fikaställen på stan. Kommentarerna i hans instagramflöde vittnar om att flera passat på att beställa hem fika till sina äldre vänner och släktingar som håller sig undan sociala kontakter.

– Vi försöker att informera och sprida mantrat till alla i våra nätverk att fortsätta stötta och stödluncha och stödfika för att kunna få njuta även när krisen är över. För att klara logistiken och för att testa så inledde vi med våra egna företag men vi jobbar på att få upp en plattform där vi kan hjälpa fler att få ut sina produkter som inte har samma möjligheter som vi lyckligtvis har.

Vad behöver företagare för stöd och hjälp just nu, upplever du?

– Du, jag, alla behöver gå ut och handla, ta en kaffe eller lunch precis som vanligt. Man kan ta take away men man måste agera. För i slutändan kommer problemet att sprida sig vidare.

Han tycker också att kommunerna måste släppa på uteserveringstillstånden omedelbart till noll kostnad då gästernas beteende förändrats och att arbetsgivaravgifterna måste kapas helt.

– Permitteringsstödet räcker inte när du tappat 80 procent av din försäljning. 

Läs också: Korttidspermittering – detta behöver du veta

Fastighetsägarna behöver stötta

Johan Damgaard ser också att fastighetsägarna har en stor roll.

– Praxis nu är att låta oss företagare betala månadshyra istället för kvartalshyra men det kommer inte hjälpa oss nämnvärt. Inom ett par månader kommer våra städer att gapa tomma av konkursdrabbade butiker, cafer och krogar. 

Han skickar också ett önskemål till de företag som  faktiskt går bra mitt i krisen, att stötta och vinna goodwill. Själv söker han någon som kan bygga en hemsida med betallösning och hjälpa till med logistik.

– Så vi kan stötta ännu fler företagare i samma situation som oss.  Och alla som backar, shoppar, stödhandlar, hejjar på, jobbar gratis och öppnar upp lokaler för att vi ska kunna överleva. Ni kommer bli för evigt uppskattade!

Läs också: Så här vill Företagarna tackla corona-krisen

Stöd din lokala företagare idag!

I tider där många företag genomgår stålbad behöver vi alla som har möjlighet ställa upp lite extra! Du som är frisk och håller avstånd till dina medmänniskor enligt allmänna rekommendationer:

Fortsätt handla i butiker eller beställ hem, köp mat på restauranger och så vidare. Och passa på att berätta det i sociala medier, använd hashtaggen #stöddinlokalaföretagare

CITAT - STÖD DIN LOKALA FÖRETAGARE.png

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap