podcast news play företagaren I media förmån faq

Skadlig kemikalieskatt utan miljönytta

Förslaget om att införa skatt på skadliga kemikalier i skor och kläder skapar administration, slår ut jobb och företag och saknar miljönytta, skriver Philip Thunborg.
Publicerad 18 maj 2020

Ett illa genomtänkt förslag med sällsynt dålig timing. Ungefär så beskriver Philip Thunborg, Företagarnas näringspolitiska expert på hållbarhet, betänkandet från utredningen om kemikalieskatt på kläder och skor, i en debattartikel i Expressen.

Slår fel och ökar regelbörda

2017 infördes en kemikalieskatt på elektronik och vitvaror. Det som nu utretts är en kemikalieskatt på ytterligare kategorier varor. Skatten som föreslås införas våren 2021 är på 40 kronor per kilo för alla kläder och skor – oavsett om varorna innehåller skaliga kemikalier eller inte. Ungefär 84 procent av alla skor och kläder bedöms sakna de kemikalier som skatten ska träffa. Om företagare själva redovisar att kemikalierna inte finns i produkterna föreslås de få göra avdrag upp till 95 procent. Konsekvensen blir den administrativa börda som Företagarna varnade för redan när utredningen tillsattes.

Slår ut jobb och företag

Utredningen uppskattar att ungefär 700 arbetstillfällen försvinner i branschen om skatten införs och att det leder till en påskyndad nedläggning av omkring 100 företag. Den bedömningen gjordes innan coronavirusets utbrott. Givet radikalt minskade marginaler i krisens spår är risken stor att det blir betydligt fler arbetstillfällen som går förlorade och butiker som tvingas lägga ned.

Förbud på EU-nivå

Företagarna anser att Sverige borde jobba för införandet av förbud mot de oönskade kemikalierna på EU-nivå.

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.