headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Nu har Oscar hittat en bank

Företagaren Oscar Lindqvist fick höra att han var för ung för att få starta företagspaket i bank. Men han gav sig inte och fick napp.
Publicerad 21 jan 2020
I december uppmärksammade vi att 16-årige drönarföretagaren Oscar Lindqvist inte fick ha tillräckliga banktjänster på grund av sin ålder. Nu har problemet löst sig.

För en månad sedan uppmärksammande vi företagaren Oscar Lindqvist i Lammhult. Då letade han efter en bank som ville ha honom som företagskund, men fick nej av dem han kontaktade.

Ingen av bankerna godkände att Oscar öppnade ett företagspaket på grund av att han är 16 år och alltså omyndig. Åldern var dock inget hinder för att starta enskild firma. Oscar fick dispens efter att ha ansökt hos överförmyndarnämnden och driver sedan dess drönarföretaget Pixellabbet.

− Man kan alltså öppna företag från 16 år i Sverige, men man kan inte ha banktjänster till företag från samma ålder, sade Oscar då, när vi intervjuade honom i december.

Sedan dess har Smålandsposten, SVT Nyheter Småland och Vxonews.se berättat om Oscars problem.

Gav inte upp

Vi avslutade artikeln med att skriva att Oscar fortsatte leta bank. Det gjorde han rätt i. Efter många samtal fick han till sist napp. I detta fall var det Svea som tog sig an Oscars problem och löste det.

− Den person jag pratade med sade inte nej som på de andra bankerna, utan försökte hitta en lösning. Han pratade jättelänge med mig och gav mig olika tips på hur jag skulle kunna göra. Jag sade vad jag ville och han lovade återkomma efter att ha tagit med frågan till ledningen för att höra om de kunde göra ett undantag, säger Oscar.

Jag hade rätt

I förra veckan fick Oscar klartecken. Han har nu fått sitt företagspaket och kan fakturera kunder med bankgiro. I hans fall har det alltså lönat sig att inte vara rädd för att prova en ny bank och berätta vad man vill ha, även om andra sagt nej.

− Det känns jätteroligt. Det visar också på något vis att jag faktiskt hade rätt hela tiden, säger Oscar.

Nu bedömer Oscar att han kan konkurrera på samma villkor som de andra företagen som erbjuder liknande tjänster.

Se möjligheter

På frågan om han har lärt sig något av den här historien tänker Oscar en liten stund innan han svarar:

− Det jag lärt mig är att man aldrig ska ge upp om det verkligen inte finns några andra utvägar kvar att pröva. Dessutom har jag blivit mer van vid att prata i telefon, säger han.

Fler nyheter från Företagarna

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen