headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Oscar Lindqvist driver Pixellabbet, men får inte starta företagskonto på banken på grund av sin ålder.

Ung företagare söker bank

Oscar Lindqvist är 16 år och driver ett företag, men ingen bank vill ha honom som företagskund.

Oscar Lindqvist i Lammhult är 16 år och redan varm i kläderna som företagare. För tre år sedan köpte han en mjukglassmaskin och sålde glass i socknen. Tillsammans med sin pappa drev han försäljningen som ett företag och fick kläm på bokföringen. Han har även erfarenhet av att tvätta bilar.

När Oscar fyllde 16 år kände han att tiden var mogen för att starta ett eget riktigt företag inom drönarbranschen. Han skrev ihop ansökan till överförmyndarnämnden och tog kontakt med Skatteverket. Efter några månader var all formalia på plats och i dag driver Oscar Pixellabbet som enskild firma.

Jag vill kunna fakturera mina kunder

Pixellabbet säljer drönarbilder för den som har behov av att inspektera skog, fotografera en villa eller ta fram en reklamfilm. Företaget är i uppstartsskedet, men hämmas av att det hittills inte finns någon bank som godkänner att Oscar öppnar ett företagspaket.

−Jag vill kunna fakturera mina kunder och ha bankgiro, men bankerna jag har varit i kontakt med tycker att jag ska öppna ett konto för mitt företag och använda swish för betalningarna till dess att jag fyllt 18 år, men det är ju en krånglig lösning. Jag vill kunna erbjuda samma service som mina konkurrenter kan göra, säger han.

Oscar var varit i kontakt med tre av storbankerna. En av dem förklarade under ett möte att deras system inte kan hantera hans önskemål. En var enligt Oscars egna ord ”inte direkt säljare” när de förklarade att de inte kunde hjälpa till. En avslog hans ansökan kort och gott med att han är omyndig.

− Man kan alltså öppna företag från 16 år i Sverige, men man kan inte ha banktjänster till företag från samma ålder, säger han.

Fortsätter leta bank

Oscar fortsätter att ansöka hos banker för att hitta någon som vill ha honom som företagskund. Under tiden får han använda sig av sin mammas företag för att kunna fakturera. Det går, men blir krångligt för båda.

− Hade jag varit bank hade jag verkligen velat ha en driven 16-åring som öppnat en enskild firma som kund och bygga relationer för affärer i framtiden, säger Oscar.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap