headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Sluta baktala fåmansföretagare, Magdalena Andersson

8 okt 2019
Finansminister Magdalena Andersson slåss mot väderkvarnar och retar upp företagare genom osaklig kritik av 3:12-reglerna.

Finansminister Magdalena Andersson borde avstå från att reta upp och skrämma företagare genom att skicka signaler om höjd skatt på utdelningar i fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna. Det säger Företagarnas vd Günther Mårder i en skarp reprimand i Dagens Industri.

Finansministern låstas som att frågan handlar om några ”konsulter vid Stureplan” i Stockholm, men i Sverige finns omkring 450 000 fåmansföretagare.

− Alla kan se att det är lite av en Don Quijote när Magdalena Andersson är ute och vevar, säger han i DI-intervjun.

Det höjda tonläget i 3:12-frågan kan härledas till en skrivning i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Parterna är överens om att 3:12-reglerna ska förenklas och att nya regler ska finnas på plats 2022. Såväl Centerpartiet som Liberalerna är glasklara med att de anser att regelverket ska förenklas, inte att skatterna för företagare ska höjas. Det finns med andra ord ingen majoritet i riksdagen för att öka beskattningen av fåmansbolagen.

Sveriges företagare kommer inte att acceptera höjda skatter – och den regering som värnar Sveriges ekonomi och jobbskapande bör se värdet av goda skattevillkor för företagande, skriver Günther Mårder tillsammans med Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén i en debattartikel i Realtid, där det pågått en debatt om 3:12-reglerna.

I intervjun i Dagens Industri utvecklar Günther Mårder det resonemanget.

− Jag tror att man har blivit lite bortskämd med den starka ekonomiska utvecklingen vi haft sedan återhämtningen efter finanskrisen. Nu ser vi tydliga signaler på avmattning. Att i det läge hota med ökat skatteuttag är som att kasta bränsle på en stundande lågkonjunktur.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap