För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kompetenskampen: Finland 1 – Sverige 0

Publicerad 14 okt 2019
Finland storsatsar på internationell kompetens med hjälp av en nationell strategi och handlingsplan. Sverige borde följa efter.
Laura Lindeman, ledande expert på arbets- och näringsministeriet i Helsingfors, föredrar Talent Boost.

Finland har fattat galoppen. Vårt grannland har inte bara identifierat invandringens och rörlighetens betydelse för Finlands konkurrenskraft, utan även tagit fram en nationell strategi och ett åtgärdsprogram. Det går under namnet Talent Boost – Tillväxt genom internationella talanger. Härom veckan besökte en finländsk delegation Sverige för att dela med sig av sitt goda exempel – och för att se om den kunde lära av Sverige.

Kompetensbrist

Den finländska satsningen initierades av dåvarande statsminister Juha Sipiläs regering vid halvtidsöversynen 2017. En av utmaningarna låg i att området berör flera departements ansvarsområden. Därför inrättades ett förvaltningsövergripande och för hela regeringen gemensamt åtgärdsprogram, men som samordnas av arbets- och näringsministeriet.

− En förutsättning för att komma igång var att uppdraget har stöd hos regeringen. Det är en komplex fråga som spänner över många områden och därför fanns behov av ett departement faktiskt ägde frågan och tog på sig det samordnande ansvaret, säger Laura Lindeman, ledande expert på arbets- och näringsministeriet i Helsingfors som samordnar programmet.

Precis som i Sverige är kompetensbristen stor i Finland. Därtill har de stora utmaningar när det kommer till att få internationella studenter att stanna i Finland och arbeta efter avslutade studier. Målet med programmet är att göra Finland mer känt och lockande för internationell kompetens och att kanalisera expertisen hos dem som redan finns i Finland till stöd för företagens tillväxt och internationalisering samt innovationsverksamhet.

− Primärt handlade uppdraget om att attrahera och behålla specialistkompetens, men nu har man konstaterat att det finns ett betydligt bredare behov. De finska företagen lider av kompetensbrist på alla nivåer. Vi ser tydligt att en väl fungerande arbetskraftsinvandring inte bara fyller vakanta tjänster hos företagen, utan även främjar tillkomsten av nya arbetstillfällen och bidrar till företagens internationalisering. Avgörande frågor för Finlands konkurrenskraft på den globala marknaden med andra ord, säger Laura Lindeman.

Samverkan mellan många aktörer

Inom ramen för Talent Boost förs en löpande dialog med städer och regioner, företagarorganisationer, högskolor, internationella experter och andra intressentgrupper.

− Vi ser att det är helt avgörande för att nå framgång att vi sluter upp med många aktörer. En stor del i arbetet handlar om hur vi kan underlätta för arbetsgivarna i processen med att hitta kompetens och att allt blir rätt i processen med arbetstillstånd, säger Laura Lindeman.

I Sverige är svårigheten att hitta kompetens de små företagens största tillväxthinder. Anna Libietis, Företagarnas expert på arbetsmarknad och integration, menar att arbetskraftsinvandringen spelar en stor roll och att vi har mycket att lära av grannarna i Finland.

− Det var ett inspirerande möte med den finländska delegationen och det är tydligt att vi, liksom Finland, behöver en nationell strategi för kompetensattraktion. Sverige konkurrerar med resten av världen och behovet är stort av åtgärder som understödjer företagens möjligheter att hitta och rekrytera internationell kompetens och som gör det attraktivt för internationell kompetens att välja att komma till just Sverige för att arbeta eller starta företag, säger hon.

Sverige borde lära av Finland

Förra året utfärdades omkring 21 000 nya arbetstillstånd i Sverige, vilket framhålls som rekordhöga siffror. Men för de små företagen finns stora utmaningar när det kommer till att rekrytera internationell kompetens och för att täcka behoven hos svenska företag skulle de siffrorna behöva mångdubblas.

− Härom året gjorde vi en undersökning som visade att om alla företag i behov av att anställa, men som inte lyckats göra det, hade anställt bara en medarbetare var, så skulle över 70 000 jobb skapas bara i de små företagen varje år. Detta är alltså tjänster som över huvud taget inte tillsätts och som innebär att tillväxt och skatteintäkter går förlorade, säger Anna Libietis.

Helsingfors har sedan förra året inrättat en fysisk plats, International House Helsinki, som ger både information och service till såväl arbetsgivare som till arbetskraftsinvandrare. Nyligen aviserade finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) att ett liknande koncept är på gång i Stockholm.

− Det är mycket glädjande att Stockholms stad tar initiativ till att inrätta ett International House. Men, som sagt, behöver frågan även tas om hand på det nationella planet, säger Anna Libietis.

Så, vilka har kommit längst på området?

−Helt klart 1-0 till finnarna denna gång, säger Anna Libietis.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna