För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kan de lokala småföretagen leverera till sin egen kommun

Publicerad 19 nov 2019
Hur kan kommunerna öppna dörrar för de lokala företagen att delta i upphandlingar?

Det var en av frågorna som diskuterades när Företagarnas expert Magnus Johansson gästade Lidingö strax utanför Stockholm, för en träff om offentlig upphandling.

Träffen var en del i Företagarnas turné för att sprida en ny upphandlingspolicy som ska hjälpa kommuner till bättre upphandlingar och dialog med småföretag. På plats fanns såväl representanter från Företagarna Lidingö, Lidingö stad och lokala företagare.

En fråga som dök upp var om kommuner borde bli bättre på att inkludera ”sina” lokala företag genom att underlätta för dem att delta i de upphandlingar som kommunen gör. Ja, men inte genom gräddfiler eller olikbehandling, blev svaret.

– Kommunerna kan, och får, inte ge några fördelar för lokala företag. Det är emot regelverket. Däremot kan man utforma upphandlingar så att också mindre företag, som det lokala näringslivet till stor del består av, har möjlighet att delta i upphandlingarna. Det är just detta vår upphandlingspolicy ska hjälpa till med, säger Magnus Johansson.

Höga omsättningskrav stänger ute

Exempelvis förkommer det att kommuner ställer för höga omsättningskrav så att småföretag inte har möjlighet att delta, eller att stora kontrakt inte delas upp.

– Det utesluter många småföretag. Genom att upphandla småföretagsvänligt bidrar även kommunerna till att vända den oroväckande trenden med färre anbud per upphandling.

På träffen gick Lidingö stad igenom sin modell för hur de jobbar med upphandlingar och berättade att de enligt sina beräkningar har omkring 10 procent lokala företag som leverantörer.

– Intressant att ta del av, och bra att de reflekterat över vilka de kontrakterar, säger Magnus Johansson, vars turné med upphandlingspolicyn rullar vidare mot Karlshamn och Bålsta.

Fler nyheter från Företagarna