För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagen bär upp välfärden

Publicerad 26 mar 2019
I 208 av Sveriges 290 kommuner står småföretagen för den största andelen av skatteintäkterna.

Skatteintäkterna som kommunerna får in från småföretagare och deras anställda är helt avgörande för att kunna finansiera den offentliga välfärden och den kommunala servicen. Företagarnas nya rapport Välfärdsskaparna 2019 visar att småföretagen står för den största andelen av skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner.

I rapporten analyseras hur stor andel av kommunernas inkomstskatteintäkter som kommer från olika sektorer. Totalt står de små företagen för 29 procent av de kommunala skatteintäkterna i Sveriges kommuner, vilket är mer än någon annan sektor. 

– Att småföretagandet står för den största andelen av skatteintäkterna i 208 kommuner är en verklighetsbild som inte riktigt har sjunkit in hos den breda allmänheten eller beslutsfattarna. Jag vet från mina hundratals besök ute i kommunservice att de flesta i ledande ställning i kommunerna grovt underskattar småföretagens betydelse, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Läs även: Bjuv är årets klättrare i Välfärdsskaparna.

Åre i topp

I likhet med när Företagarna undersökte småföretagens andel i kommunala skatteintäkter för två år sedan toppas listan av Åre (43 procent). Sorsele tar andra platsen i rangordningen och Österåker hamnar på tredje plats. Här finns hela listan i interaktiv grafik.

Kommunerna använder skatteintäkterna för att bygga och underhålla gator, vägar, parkering och parker, till idrotts- och fritidsanläggningar, till skolor, biblioteket, räddningstjänsten, till ekonomiskt bistånd, till miljöinsatser och mycket mer.

– Småföretagare skapar inte bara arbetstillfällen och skatteintäkter, de bidrar dessutom till en kommunal riskspridning. När en stor arbetsgivare lägger ned verksamheten eller flyttar ut från kommunen påverkar det kommunens skatteintäkter betydligt mer än om ett mindre företag tvingas lägga ned, säger René Bongard, statistiker på Företagarna och rapportens författare.

Jobbskaparna

Statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Sedan 1990 har antalet jobb i privata småföretag ökat med 868 300, jämfört med 400 400 i större företag och en minskning med 28 900 i offentligt ägda verksamheter och övriga organisationer. Jobben som skapas i småföretagen genererar alltså inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna