För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bjuv är årets klättrare i Välfärdsskaparna

Publicerad 30 apr 2019
Det är de små företagen som skapar fyra av fem nya jobb. Exemplet Bjuv visar vad det handlar om.

För tre år sedan stod Bjuv i centrum till följd av beslutet att lägga ner Findus ärtfabrik i den skånska kommunen. Det hölls demonstrationer mot och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson var upprörd över arbetstillfällena som skulle gå förlorade. Här ska inte en ärta flyttas utomlands sade han och talade om ”jävla rövarkapitalister”.

I år är Bjuv den kommun som klättrat mest i Företagarnas rangordning över i vilka kommuner som småföretagen står för störst andel av skatteintäkterna: Välfärdsskaparna. Bjuv har hoppat upp 81 platser, från 160 till 79.

De tidigare anställda på Findus ärtfabrik har fått jobb i mindre företag eller startat eget. Under 2017 etablerades dessutom ett nytt företag inom livsmedelsindustrin i Findus gamla lokaler som satsar på nya system för livsmedelsproduktion. Ambitionen är att det nya livsmedelscentrumet ska kunna skapa minst lika många jobb som Findus har haft.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna synliggör småföretagens betydelse för välfärden. Totalt står de små företagen för 29 procent av de kommunala skatteintäkterna. I 208 av Sveriges 290 kommuner utgör småföretagen och deras anställda den sektor som bidrar mest till de kommunala skatteintäkterna.

Taggar
RiksBjuv Nyhet
Fler nyheter från Företagarna