För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Uppfinningsrik prisutdelning

Publicerad 9 dec 2019
Nya smarta hjälpmedel för att underlätta vardagen för funktionshindrade prisades när Svenska Uppfinnareföreningen träffades i Stockholm.
2019 års förstapristagare är Martin Adelholt som får ett stipendium på 100 000 kronor för uppfinningen HydraCoupler, en integrerbar snabbkopplingslösning för protessystem.

På fredagen samlades Svenska Uppfinnareföreningen på Företagarnas rikskontor i Stockholm för att nätverka, lyssna på inspirerande föreläsare och dela ut priserna i DHR:s uppfinnartävling. Föreningen ingår i Företagarnas branschsamarbete och är världens äldsta förening av sitt slag, grundad 1886 av patentingenjören och ballongfararen Salomon August Andrée.

Efter en exposé om företagandets betydelse för Sveriges resa till ett rikt land tecknad av Företagarnas vd Günther Mårder tog företagaren Maria Berghäll till orda. Hon har beskrivits som en svensk kombination av Ellen DeGeneres och Oprah Winfrey och bjöd på ett passionerat tal om att träffas och nätverka.

Inspirerande presentationer 

Programmet fortsatte i rask takt med tre spännande presentationer. Först berättade Peter Jidesten som är vd och en av grundarna av företaget iDefendo om hur de använder sig av blockkedjan för att göra det möjligt för uppfinnare, musiker och andra som skapar upphovsrättsskyddat material att skydda sin idé. Sedan berättade Jalle Jungnell som är grundare, ägare och chefskonstruktör på Panthera om hur han efter en racingolycka kom fram till att han skulle behöva bygga en rullstol själv. I dag konstruerar, tillverkar och säljer företaget aktivrullstolar för vuxna och barn med betoning på användarvänlighet, kvalitet och låg vikt. Därefter berättade Skapa-pristagaren i Västmanland Björn Kättström om idéen bakom kickbiken Helping hand som kläcktes av honom och Annika Allared om han delade priset med.

Uppfinnareföreningens prisutdelning

Sedan var det dags för dagens höjdpunkt. Prisutdelningen.  Svenska Uppfinnareföreningen samarbetar sedan 2013 med DHR:s bidragsstiftelse och utser bland annat stipendiater med nya idéer till hjälpmedel för att underlätta vardagen för funktionshindrade.

2019 års förstapristagare är Martin Adelholt som får ett stipendium på 100 000 kronor för uppfinningen HydraCoupler, en integrerbar snabbkopplingslösning för protessystem.

Årets andrapristagare är Anita Åkersson som belönas för Se90 grader Synfältsvinklare och Robin Westberg som belönas för EasySurfe – internethjälpmedel som ersätter datormusen. Båda får ett stipendium på 25 000 kronor.

− Det är viktigt för oss på Företagarna att stötta denna typ av tävlingar. Alla timmar som innovatörer ute i landet lägger ner på att lösa problem är investeringar i framtiden. Jag är stolt över att få vara en lite del av detta, säger Mathias Mellgren, ansvarig på branschförbundskansliet.

Läs mer om Svenska Uppfinnareföreningen

Svenska Uppfinnareföreningen är ett av de braschförbund som samarbetar med Företagarna. De anslutna branscherna har tillgång till delar av Företagarnas service som gemensam opinionsbildning, politisk expertis, erfarenhetsutbyte och konferenslokaler.
Här kan du läsa mer om Svenska Uppfinnareföreningen och Företagarnas branschförbundskansli

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna