För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Därför är det bra att ha skriftliga avtal

Publicerad 16 aug 2019
Skriv ner alla avtal, även vid små affärer. Det är en trygg rutin för dig som driver eget.

Som företagare ingår du ofta avtal. Det kan handla om inköp, när du säljer något och inte minst i relation till anställda. Att ha ordning på avtalen är viktigt.

Läs också: Vad är ett avtal?

Dels blir det tydligt för båda parter vad överenskommelsen egentligen innebär. Det förebygger framtida problem och missförstånd kring affären. Och dels är det nödvändigt att ha att falla tillbaka på om det ändå blir meningsskiljaktigheter kring något du ingått avtal om.

Ett grundläggande tips för att kunna ha ordning på dina avtal är att alltid se till att få de skriftligt.

Behöver inte vara långt

– Man behöver inte skriva långa och krångliga avtal. Det viktigaste är att ha korta skriftliga avtal så att affärsöverenskommelsen finns dokumenterad, tipsar Karin Berggren som är jurist på Företagarna. Muntliga avtal gäller visserligen också rent juridiskt, men är svåra att bevisa.

Ta gärna hjälp av Företagarnas jurister för att ta fram avtal för ditt företag. Som medlem i Företagarna har du tillgång till kostnadsfri juridisk rådgiving på telefon eller e-post.

Taggar
Riks Guide
Fler nyheter från Företagarna