För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Alla måste tjäna på att jobba

Publicerad 28 okt 2018
Hur motiverar man nyanlända personer utan arbetslivserfarenhet att jobba om de går back på det jämfört med försörjningsstöd? undrar företagaren Morgan Gripson i Halmstad.

Häromdagen lade företagaren Morgan Gripson i Halmstad upp ett långt och argt inlägg på Facebook: ”Jag kan inte och vill inte acceptera att vi har svårt att hitta medarbetare som vill arbeta med lokalvård.” skrev han. Det har delats hundratals gånger och väckt stort engagemang.

– Jag trodde inte att det jag skrev skulle väcka så stor uppmärksamhet. Det är systemet jag kritiserar. Jag tror på människor och vill absolut inte att någon ska använda mitt inlägg för att påstå att nyanlända är lata eller inte vill arbeta. Jag är själv född utomlands, i Pakistan, och har bott utomlands länge, säger han.

Hjälper nyanlända i arbete

Morgan har startat städfirman Välkommen hem i Halmstad för att hjälpa nyanlända utan utbildning att snabbt få jobb. För många har det blivit en första kontakt med det svenska arbetslivet, men det finns också personer som tackar nej till jobberbjudandet. Det var efter att fyra personer varit helt ointresserade av att få städjobb med 20 400 kronor i måndagslön och kollektivavtal som Morgan lade upp inlägget på Facebook.

– Ingen av dem ville arbeta. Arbetsförmedlingen hade tvingat dem att komma hit, säger han.

Morgan betonar att det är strukturfelet han pekar på: att det för många inte finns tillräckliga ekonomiska incitament att ta ett jobb om det utgår försörjningsstöd. På så vis motverkas integrationen.

– Skillnaden mellan att leva på försörjningsstöd och att arbeta är för liten. Våra offentliga trygghetssystem är inte anpassade för den verklighet vi har i dag. Man bör inte ha lyxen att låta bli att ta ett riktigt jobb. Det finns ingen enkel lösning på det problemet men vi måste lösa det, säger Morgan Gripson.

Morgan känner sig motarbetad av de offentliga trygghetssystemen och av systemen på Arbetsförmedlingen.

– De som säger att personer som vägrar att ta ett jobb borde få sin ersättning indragen förstår inte hur det fungerar. Man är korkad om man säger nej rakt ut. Det handlar i stället om att inte göra sitt bästa ifrån sig under intervjun.  Arbetsgivares roll är att skapa arbetstillfällen, inte att vara en kontrollfunktion åt Arbetsförmedlingen. Varför ska jag sitta i telefonkö i 27 minuter för att kanske få turen att återkoppla till en arbetsförmedlare att en person inte vill ha jobbet? säger han.

Läs även: Val 2018. Hur hanterar vi integrationen?

Problem, inte utmaningar

Morgan är frustrerad över att politikerna inte tar tag i problematiken och gör något åt den.

– Jag blir arg när politiker säger att vi har utmaningar. Vi har inte utmaningar! Vi har problem. Utmaningar kan man leva med. Problem måste man lösa. Men ingenting händer, säger Morgan Gripson.

Morgan berättar att det har varit mycket hårt arbete med att driva Välkommen hem. Men genom att vara lösningsorienterad och bocka av problem har de kommit långt. Dessutom har de haft turen att komma i kontakt med en person på Arbetsförmedlingen i Laholm som får saker gjort. ”Världens bästa arbetsförmedlare Mattias” som Morgan kallar honom.

Många av dem som arbetar i städfirman är kvinnor som aldrig jobbat förr, de saknar utbildning, förstår inte svenska språket och har inget körkort. För många är det ett stort steg att börja arbeta.

– Vi vänder oss inte till nyanlända som har utbildning. De ska inte jobba hos oss. Det är de som står längst från arbetsmarknaden vi vill hjälpa. Inget körkort? Då skapar vi rutiner för att åka buss i stället. Problem med svenska språket? Då gör vi instruktionerna i bilder i stället för i skrift. Olika syn på att passa tider? Då ställer vi tydliga krav. De checkar in via Facebook och vi accepterar inte att man inte är på plats i tid. Kärlek, kontroll och respekt, säger Morgan.

Han återkommer till att många som erbjuds jobben aldrig har arbetat förut. De är vana vid att ta hand om hemmet och familjen. Detta ändras inte bara för att man passerar en gräns och kommer till Sverige. Han menar att samhället måste vara tydligt med vad som förväntas. Etableringsbidrag och försörjningsstöd är inte ersättning för hemarbete, utan alla förväntas arbeta.

Läs även: Riv hindren för integration

Jobba stenhårt

Maria Mattsson Mähl är grundare av utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE vars vision är att alla har en plats på arbetsmarknaden. Företaget arbetar med coachning, utbildning och matchning. Hon känner igen sig i den problematik som Morgan Gripson tar upp.

– Man måste jobba stenhårt med värderingar och motivation för att få dem att ta jobbet. Det handlar inte om att de inte vill göra rätt för sig, utan om att det är så mycket nytt att ta till sig. Man kan inte läsa vad som står på gatuskyltarna. Vädret är annorlunda. Maten i affären är annorlunda. Därför måste informationen komma i rätt tid och på rätt sätt för att nå fram. Det är lättare att ta till sig information från en person med samma bakgrund än genom ett informationsblad, säger Maria Mattsson Mähl.

Ju mindre en person vet om Sverige, desto viktigare är det att persnen får information på sina egna villkor, anser Maria.

Kulturkompetens är viktigt

Att jobba med attityder och motivation handlar om att agera inom de ramar som sätts av regelverken. Både Maria Mattsson Mähl och Morgan Gripson visar att det går. Men frågan är hur man kan tackla systemfrågorna?

– Jag är orolig för hur etableringsanställningarna kommer att fungera eftersom många underskattar problemen som kan uppstå när det blir kulturförbistring från båda håll. Det handlar inte om vad som står i avtal mellan parterna, utan att det måste finnas någon där som kan hantera missförstånd som kommer att uppstå på arbetsplatsen förr eller senare. De går att reda ut, men de förutsätter en vilja att förstå att vi är olika och vilka krav det ställer på en arbetsplats, säger Maria Mattson Mähl

Enligt Maria behövs det alltjämt aktörer som har spetskompetens på att hantera integrationen på arbetsmarknaden.

Arbete måste löna sig

Åter till de ekonomiska incitamenten. Erik Ageberg arbetar som näringspolitisk expert på Företagarna och är väl insatt i problematiken.

– Grundproblemet är att det inte alltid lönar sig tillräckligt mycket att ta ett arbete. Tidigare i år visade en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi – ESO – att transfereringar, skatter och avgifter samverkar och gör att det i vissa fall kan innebära ett inkomstbortfall för somliga nyanlända att ta ett arbete, säger han.

Företagarna anser att det finns utrymme på den svenska arbetsmarknaden för individer som kan anses stå långt ifrån den, trots de generellt höga kraven på kompetens, formella meriter och arbetslivserfarenhet. Därför är det viktigt att incitamentsstrukturer skapar rätt förutsättningar för nyanlända utan utbildning och arbetserfarenhet att etablera sig.

– Jag tycker att Morgan Gripson sammanfattar det bra med att det inte finns någon enkel lösning för att komma åt problematiken med att det skiljer så lite mellan att arbeta och få bidrag när man tar okvalificerade jobb, men något måste göras, säger Erik Ageberg.

Fler nyheter från Företagarna