För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Personalliggaren ger storebrorssamhälle

Publicerad 24 maj 2018
Reglerna som tvingar företagare att registrera barn och andra familjemedlemmar i personalliggaren försvårar livet för Sara Wennerström på Solhaga stenugnsbageri.

Sara Wennerström är ägare, bagare och vd på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge ett par mil norr om Halmstad. Det är en idyll som är både arbetsplats och ett hem. Nu skiner solen och det är högsäsong, men Sara är bekymrad inför sommaren.

– I sommar kommer hela vårt liv hemma kretsa kring frågor om Skatteverket anser att jag, min man och barnen är verksamma i vårt företag just då eller inte. Vi vill ju inte åka på dyra kontrollavgifter, säger Sara med en suck.

Det hela handlar om att det införs nya regler för personalliggare den 1 juli. Dels kommer fler branscher än i dag omfattas av regelverket. Dels skärps kraven så att företagsledare, make, maka, sambo och barn under 16 år ska antecknas löpande i personalliggaren när de är verksamma i företaget. Det spelar ingen roll om företagaren eller familjemedlemmarna får lön eller inte.

Vi har ju inga "vanliga" arbetspass

– Det blir många turer till tvättstugan ute i gårdshuset där personalliggaren finns, om vi så bara ska fylla på en kanna med kaffe eller svara på gästernas frågor om vilka blommor som växer i trädgården. Vi i familjen är ju närvarande dygnet runt och vi går in och ut ur tjänst beroende på vad som krävs just för stunden. Risken att göra fel blir stor när det ofta är akuta situationer man ska ta tag i, säger Sara.

En personalliggare är en löpande dokumentation över vilka som är verksamma i ett företag och när de är det. Varje verksamhetsdag måste anteckningar föras över vilka tider varje verksam persons arbetspass börjar och slutar. Systemet finns för att motverka svartarbete och social dumpning.

Problemet med regelverket är att det inte är anpassat för företagarens vardag. Sara menar att det måste finnas andra sätt att komma åt skattefuskare än att tynga ner hela företagar-Sverige med regler och kontrollavgifter.

– Jag tycker att samhället går mot allt mer kontroll. Man inför regler som ingen riktigt kan förklara och gör man som förtagare fel när man försöker tolka dem tar sig myndigheterna rätten att kräva oss på dryga kontrollavgifter. Den här maktutövningen är inte proportionerlig. Det är dags att tänka om, säger Sara.

Skatteverket svävar på målet

Sara har ringt flera gånger till Skatteupplysningen för att få besked om hur hon ska göra för att undvika risken att råka ut för kontrollavgifter i sommar, men handläggarna har många gånger gett motstridiga och svävande svar.

– Det känns inte som ett alternativ att chansa och utelämna sig själv till kontrollanternas tolkning. Inte med så höga straffavgifter. Om vi gör fel blir det avgift på 12 500 kronor plus ytterligare 2 500 kronor per person som inte är inskriven i boken när Skatteverkets kontrollanter oanmälda knackar på, säger Sara.

Jag får lära barnen att sluta hjälpa till

Sara har frågat Skatteverket hur hon ska göra om hennes tolvåriga dotter passar på att plocka med sig disk från cafégästerna på väg till bageriet för att säga att hon är hemma från skolan. Eventuellt kan det bli en avgift om en kontrollant är på plats, eftersom dottern då inte skrivit in sig i personalliggaren först, anser en handläggare.

– Tänk er skulden hon skulle känna över att ha försökt hjälpa mamma på jobbet, men i stället orsakat oss en oväntad utgift på 15 000 kronor. Nu måste jag alltså lära mina barn att sluta hjälpa till spontant, suckar Sara.

På Sara Wennerströms blogg Sara bakar kan du läsa många fler exempel på frågor som Sara ställt till Skatteverket om hur hon ska tolka de nya reglerna om personalliggare. Läs inlägget Ny lag om personalliggare slår mot familjeföretag på landsbygden. 

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Fler nyheter från Företagarna