För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Polisens prioriteringar gör företagare otrygga

Publicerad 26 okt 2017
Endast en av tre företagare trygg med polisnärvaron och många upplever inte att det är värt att polisanmäla brott, visar Företagarnas nya undersökning Brottslighet och polisens arbete 2017.

Under allt för lång tid har vi sett en beklämmande utveckling vad gäller brott mot företagare i Sverige, både på landsbygden och i våra storstäder. Nyligen stängde företagare i Husby Centrum ner i en protestaktion för att inte tillräckligt görs för att stoppa kriminaliteten, dagen efter aktionen kapades en livsmedelsaffär av ett kriminellt gäng i Malmö.

– Brott mot företag är ett allvarligt problem som ökar otryggheten för anställda, kunder och leverantörer. Samtidigt drabbas tillväxten, leverantörer och många som är beroende av lokalservice om en butik eller verksamhet tvingas stänga ner temporärt, eller i värsta fall permanent, säger Philip Thunborg, utredare och sakkunnig, Företagarna.

I Företagarnas undersökning Brottslighet och polisens arbete 2017 som Svd skriver om här har vi tillfrågat småföretagare om brott begångna mot deras företag. Bland de mest utsatta branscherna hittar vi företag inom byggindustrin, tillverkning- och utvinningsindustri, samt servicebranschen med hotell, restauranger, transport och handeln. Fyra av tio företag som utsatts för brott de senaste fem åren har valt att inte göra en polisanmälan. Anledningen till detta är företagens låga tilltro till polisens förmåga att reda ut brottet. Det är helt enkelt inte värt att lägga tid och resurser på att anmäla.

– Att företagare inte anmäler brotten som de utsätts för är djupt oroväckande. Som statistiken visar är det ingen större geografisk skillnad på utsattheten, men med ett samhälle där ansvaret för att freda sig mot brott alltmer läggs på enskilda företagare kommer vi se stora skillnader. De som har råd att investera i dyr övervakningsteknik eller ordningsvakter och de som inte har det, fortsätter Philip Thunborg.

I Företagarnas Myndighetsranking 2017 fick polisen sänkt betyg i hur företagare upplever service och bemötande från myndigheten, men får trots det ett relativt högt betyg vad gäller sett till de andra myndigheterna som ingår i undersökningen.

– Från Företagarna vill vi se att brott mot företag prioriteras upp. Alla har rätt till trygghet, och vi kan inte acceptera ett försämrat företagsklimat på grund av brott, avslutar Philip Thunborg.

Ladda ner rapporten och läs mer här genom att klicka här.

Fler nyheter från Företagarna