podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna: "Upp till bevis Ebba Busch"

Publicerad 20 okt 2022
För landets småföretagare är frågan vem som blir näringsminister alltid central när en ny regering tillträder. Nu har vi svaret. Det är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som ska leda arbetet i regeringen med att göra Sverige till ett mer företagarvänligt land.
Ebba Busch (KD) är Sveriges nya Energi- och näringsminister.

Under tisdagsförmiddagen stod det klart att det blir Ebba Busch (KD) som tar posten som Sveriges nya energi- och näringsminister. Att det blir en partiledare som får den rollen innebär att stadsminister Ulf Kristersson (M) tar uppdraget på allvar, enligt Företagarnas regionchec Eva Cooper.

- Det är väldigt, väldigt stora förväntningar. Då är det bra att en av de mest centrala figurerna får den, säger hon i en intervju med NA.

Politik som har missgynnat företagare länge

Generellt sett ser Eva Cooper positivt på den nya regeringsförklaringen som bland annat vill verka för att minska företagens administrativa kostnader och regelbördan. Hon hoppas att det inte bara är tomma ord nu när det är skarpt läge:

- Det har varit en fråga för många regeringar under många år. Det har gått åt fel håll, så nu är det upp till bevis.

Läs även: Bra och dålig politik i Kristerssons regeringsunderlag

Bör prioritera att hämma el- och energikostnaderna

Det finns även utmaningar i det så kallade Tidöavtalet som Eva och hennes kollegor ställer sig kritiska emot. Det handlar bland annat om att delar av det som förhandlats fram inom ramen för avtalet tyvärr riskerar att ta ut andra delar. Bland annat en punkt om skärpta villkor för arbetskraftsinvandring. Men viktigast av allt här och nu är el och energikostanderna som ställer till det rejält för landets företagare. 

- Nu är den nationella politiken viktigare än någonsin, säger Eva Cooper avslutningsvis. 

106 förslag för ett bättre företagsklimat

Fler nyheter från Företagarna