För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Unga butikshandlarna om hoten och snatteriterrorn i centrala Örebro: “Utsätts dagligen”

Publicerad 14 jan 2022
Brottslighet och otrygghet försvårar i allt högre utsträckning möjligheten att bedriva näringsverksamhet i Örebro län. William Adolfson och Emil Sjöberg är några av dem hårt drabbade handlarna i Örebros citykärna.
William Adolfson och Emil Sjöberg driver butiker i Örebro city och har drabbats hårt av kriminaliteten.

Regelbundna stölder till ett värde 10 000 kronor i veckan och ändlösa hot blev vardag för butiksägaren William Adolfson som äger och driver familjeföretaget Ingmars på Järntorget i Örebro. Så kom den där dagen då en av hans vikarier hotades till livet med kniv och fick trycka på överfallslarmet - då fick William nog. 

- Jag såg ingen annan utväg än att sätta lås på dörren, kunderna får i dag trycka på en dörrklocka så kommer vi och öppnar. Det är helt sanslöst att det blivit så här, sa William till Företagarna i november efter att Företagarna tillsammans med Svenskt Näringsliv arrangerat ett runda-bord-samtal med länets drabbade företagare och regionpolitiker. 

"Jag kan ersätta ett par stulna byxor men inte mitt liv"

Butiksägarens vittnesmål kom som en stor chock för alla deltagande under mötet. Vidare berättade William även hur gärningsmännen hade satt butikssnattandet i system:

- Oftast kom de in flera samtidigt och då blev det svårt att hantera situationen, säger Adolfson och fortsätter:

- Det har hänt att det blivit hotfull stämning när jag konfronterat dem och då har det inte varit värt att ta kampen. Jag kan ersätta ett par stulna byxor men inte mitt eller mina kollegors liv. 


Butiksägaren William Adolfon har tvingats sätta lås på sin butik Ingmars. Foto: Instagram. 

Trots regelbunden kontakt med polisen så är de på sätt och vis bakbundna av lagen. Under vintern beslutades det att man tillfälligt skulle stänga alla offentliga toaletter i city. 

- Då blev det genast lugnare och mindre oroligt i området. Men tråkigt nog förflyttas bara problemen, menar Wiliam.

Hittar egna strategier att handskas med brottsligheten

William Adolfson har även nära kontakt med andra lokala handlare i citykärnan. Bland annat Ica-handlaren Emil Sjöberg som äger och driver Ica Nära Längbrotorg. Han använder ibland en något unik taktik för att handskas med vissa av butikstjuvarna.

- Jag försöker prata med dem, fråga hur de egentligen mår och har ibland bjudit på en bit mat. Det har i vissa fall lett till att personerna i fråga slutat helt att stjäla. Som att de får mer samvete om vi blivit "kompisar".

Emil ser hur brotten kryper ner i åldrarna och hur svårt det kan vara för många av dem att komma ur kriminaliteten. 

- Det är sorgligt att bevittna. Det känns som att vi som samhälle sviker våra unga, säger han. 

51 procent av företagarna upplever otrygghet

I Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 visar statistiken att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro ökat från 41 till 51 procent. Sedan 2017 har andelen företagare som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt. 

– Brotten mot företag och företagare måste tas på största allvar. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna är i slutändan ofta förödande, säger rapportförfattaren Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna. 

Pontus Lindström tillsammans med Företagarnas regionchef Eva Cooper menar att den lavinartade kriminaliteten i Örebro län är ett stort samhällsproblem och att politiker bör agera skyndsamt och ta situationen på allvar:

-  Från regeringshåll kommer stora löften om att poliserna ska bli fler och kriminaliteten tryckas tillbaka men horisonten ser mörk ut. Hur Sverige och Örebro län hamnade i den här situationen kan och ska diskuteras men helt klart är att ansvaret ligger på flera regeringar av olika politisk färg och under lång tid.

- Det är inte bara rikspolitikerna som kommer med stora ord. Våra lokala politiker kommer troligtvis göra ett stort nummer av att de om de vinner valet vill vända på varenda sten för att komma åt otryggheten och brottsligheten.

Fler nyheter från Företagarna