För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Länets företagare anser att utvecklingen går åt fel håll

Publicerad 4 feb 2022
Varannan företagare i Örebro län tycker att regeringen sköter sin uppgift dåligt. Det visar en rykande färsk undersökning från Företagarna.

Inför valet 2022 har Företagarna låtit Novus opinion intervjua 3000 småföretagare i Sverige med 1-49 anställda om deras förtroende för politiker och vilka frågor som de anser är viktigast just nu. 

Lågt förtroende för regeringen

Majoriteten av företagarna i länet är missnöjda med hur utvecklingen i landet går och närmare hälften har börjat ifrågasätta hur de som är satta att förvalta välfärdsstaten sköter sina jobb. Företagarna Örebro län har tidigare rapporterat om hur brottslighet och otrygghet ökat i länet, vilket i sin tur försvårat i allt högre utsträckning möjligheten att bedriva näringsverksamhet.

- Här finns flest företagare som tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, säger Eva Cooper, Företagarnas regionchef och fortsätter:

- Nästan varannan företagare i Örebro län tycker att regeringen sköter sin uppgift dåligt. 

Bra service från kommunerna

Däremot kan man glädjas över att man i länet har minst problem med en betungande regelbörda som företagare. 

- Eftersom de nationella kraven är de samma kan det finnas fog att lokalt och regionalt sträcka på sig lite extra för hur man arbetar med att företagare ska kunna bli framgångsrika i sitt företagande utan att fastna i administrativa tunga bojor, säger Cooper. 

Välfärdens kärna viktigast

Valundersökningen slog även fast att de tre viktigaste politiska frågorna bland Örebro läns entreprenörer är vård och omsorg, lag och ordning samt näringsliv och företagande. Det man visade minst politiskt intresse för är privatekonomi och jämställdhet. 

Företagarna anser att en politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag. I Dalarnas län står småföretagen står för 28 procent av alla skatteintäkter. Av statens dryga 1 200 miljarder i årlig budget kommer en betydande del från företagares verksamhet. Små och medelstora företag svarat för fyra av fem nya jobb sedan 1990. Fler personer arbetar i sådana företag än i någon annan kategori av företag eller organisation – två miljoner människor.

Ett bättre företagsklimat betyder fler arbetstillfällen, ökat välstånd och nya varor och tjänster som underlättar vardagen för alla. Endast då kan vi skapa ett samhällsklimat som bygger på gemensam tillit och insikten om att vi enbart tillsammans kan bygga framtidens välstånd.

LÄS ÄVEN: Välfärdsskaparna 2021. 

Fler nyheter från Företagarna