headphones newspaper video-player

Klarna rycker undan mattan för Piteå-företaget

E-handel är viktigt för Fritid & Vildmark i Piteå, men Klarna har sagt upp avtalet med deras betaltjänst eftersom de tycker att jakt är oetiskt. Uppdaterad! Läs Klarnas svar.

Häromdagen kom ett brev från Klarna till butiken Fritid & Vildmark. Piteå-företaget som även har e-handel hade stött på patrull hos betalningsföretaget som har som mål att göra det enklare för människor att handla på nätet.

Klarna sade upp avtalet med Fritid & Vildmark med hänvisning till att företaget bedriver försäljning som strider mot deras etiska riktlinjer.

– Jag hade förstått om Klarna sagt upp avtalet med oss om vi inte hade tillräckligt hög omsättning, men jag kan inte fatta hur det kan vara fel med att vi säljer jaktprodukter, säger Johan Wiklund, säljare på Fritid & Vildmark.

Kärlek till naturen 

Företaget började i liten skala som enskild firma 1989 och har succesivt växt. År 2015 flyttade företaget till en nybyggd butik med skjutbiograf invid E4:an söder om Piteå.

– Vårt motto är kärlek till naturen. Därför blir jag upprörd, både som handlare och som privatperson. Jag är jägare. Det är en laglig verksamhet att jaga. Hur kan det vara skäl att stänga oss ute från en jättebra betallösning? undrar Johan Wiklund.

Läs även:  Klarna svarar om Piteå-företaget: ”inget emot jaktvapen”.

Det är försäljningen av vapen och ammunition som har fått Klarna att säga upp avtalet. Att Fritid & Vildmark säljer knivar med längre blad än elva centimeter ligger dem också i fatet.

– Det går inte att filea en torsk med en kniv som är kortare än elva centimeter och det går inte att stycka en älg med en kniv som är så liten heller. När det kommer till vapen och ammunition finns det väl inga andra produkter som är så hårt reglerade när det gäller frakt och förvaring, suckar Johan Wiklund.

E-handeln viktig

För Fritid & Vildmark är e-handeln viktig för att förlänga säsongen. De var tidigt ute med att sälja online och har på senare tid lagt in en högre växel. Men nu är det plötsligt tvärstopp.

– Jag vill betona att Klarna har en jättebra lösning för oss. Vi tycker att deras check-out-tjänst ger både oss och våra kunder trygghet. Den är jättebra. Just därför är det så tråkigt att vi blivit utestängda från att använda den, säger Johan Wiklund.

Det som sticker i ögonen på Fritid & Vildmark är att det finns andra och större e-handelsbutiker som säljer vapen och ammunition och som har avtal med Klarna.

– Vi är väl bara en liten skrutt i det stora sammanhanget, men jag vill verkligen understryka att vi gillar Klarna och hoppas att vi kan hitta en lösning, säger Johan Wiklund.

johan.jpg

Johan Wiklund på Fritid & Vildmark i Piteå.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD