För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ökade konkurser i Halland oroar

Publicerad 11 jan 2023
Ny statistik visar att konkurserna i Halland ökade med 20 procent jämfört med 2021.

Jämfört med 2021 ökade konkurserna i Halland med 20 procent, det är över rikssnittet, något som Företagarna Halland varnat och flaggat för länge. Enligt Hallandsposten har hela 173 företag tvingats gå i graven under 2022.

- Jag är inte förvånad. Det är de energiintensiva företagen, som inte kan ta ut de höjda elpriserna på kunden fullt ut, som har det tuffast, säger Företagarnas regionchef Marie Axtelius till tidningen. 

"Inte förvånad"

Redan under sommaren flaggade regionchefen för att konkurser kommer bli allt vanligare om  ingenting görs. De hårt pressade företagen i elprisområde 4 befinner sig sedan en tid tillbaka i en ohållbar situation. Axtelius gläds åt förslaget som kom den 4 januari från Svenska Kraftverk om att närmare 22 miljoner kronor i elstöd nu kommer att tillämpas för företagare i Halland. Men hon saknar fortfarande ett viktgit besked:

- Allt vi kräver är att våra medlemmar och företagare i regionen ska få ett datum för när pengarna ska betalas ut, säger hon i en intervju med P4 Halland. 

Ökat kWh pris banar för konkurser i energiintensiva företag

Kilowatt priset har ökat markant under väldigt kort tid. Likviditeten är ansträngd och återbetalningen kommer att komma för sent för vissa företag, det innebär att många går i konkurs i onödan.

- Vi har en prisskillnad på en basvara, som ligger till grund för hela vårt samhällskontrakt, från 9 öre till 4.80:- på tre veckor. Hur skall någon vanlig människa kunna förhålla sig till detta? säger Marie Axtelius avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna