För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas regionchef kritiserar elstöden till Halländska företagen: "Behövs mer"

Publicerad 11 jan 2023
Regeringen ger företag möjlighet att skjuta upp skattinbetalningar, ett stöd som slår helt fel enligt Företagarna.

De höga elpriserna slår hårt mot företag, något som Företagarna krisiterat länge. För att lindra effekterna av de höga elpriserna tog regeringen fram ett förslag där möjligheten finns för företag möjlighet att skjuta upp sina skatteinbetalningar.

 Men Företagarna Hallands regionchef Marie Axtelius menar att det här inte bör ses som ett stöd utan ett plåster på såren. Vad som behövs just nu för Företagarnas medlemmar och de halländska företagarna är snarare sänkta skatter. 
- Lösningen är inte helt optimal. Det kan vara bra för de större bolagen som vanligen har upp till 90 dagar på sig att betala sina fakturor medan underleverantörerna, oftast de mindre företagen, har en månad på sig, då ska de ligga ute med två månaders pengar innan de får in sina pengar, förklarar hon och fortsätter: 
- Så det här är bara ett plåster på såret, men mer än så är det inte, säger Marie Axtelius i en intervju med P4 Halland

Inte en optimal lösning

Vad småföretagen behöver är sänkts skatter och sänkta kostnader eller pengar in på kontot. 
- Vi måste vara tydliga: Det här är inte ett stöd utan pengar som man har tagit från företag och privatpersoner, de så kallade flaskhalsavgifterna. Det är inget stöd man betalar tillbaka, det är pengar de ska ha tillbaka.

Sänk skatterna

Skatteintäkterna till staten ökar enormt nu när allting blir dyrare. Intäkterna ökar på moms, elskatter och drivmedelskatter.
- Sänk dem skatterna för dem skatterna ska inte staten ha helt enkelt, säger Marie avslutningsvis.  
Fler nyheter från Företagarna