podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna om elkrisen: "Katastrofen är redan ett faktum"

Publicerad 27 jan 2023
Företagarna Halland har länge undrat - när kommer elstöden till företagen? Nu kräver även regionråden i Halland svar av regeringen.

De höga elpriserna slår hårt mot företag, inte minst i elområde 4, något som Företagarna krisiterat länge. Jobben i halland är hotade, det syns i statistiken att allt fler går i konkurs. 

Allt fler halländska företagare går i konkurs

Nyligen gjordes en enkätstudie till Företagarnas Halländska medlemmar och den ger en väldigt dyster lägesbild av den vardag som företagen brottas med till följd av höga elpriser. Företagen som besvarat enkäten får även blicka framåt och det finns all anledning att ta deras oro på största allvar.

− Bilden är mörk. Det går att förutspå kraftigt minskade investeringar och lägre tillväxttakt kommande år. Det innebär ett hårt slag mot södra Sverige, och i förlängningen hela landet och hushållen som bor och verkar där, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Företagarnas regionchef Marie Axtelius flaggade för en konkursvåg redan i sommaras.

- Nu är katastrofen ett faktum, det här blåser inte bara över, säger hon till Falkenbergs Nyheter. 

Företagarna backar regionrådets kravbrev till regeringen

Nu har även regionråden i Halland fått nog och författat ett brev till regeringen där de bland annat kräver omgående besked när stöden ska betalas ut till företagen. Marie Axtelius kan inte annat än att hålla med och står helt klart bakom brevet. 

– Det är kritiskt, riktigt bekymmersamt. Alla väntar på besked. Och det är så mycket annat samtidigt. Räntor, inflation, elpriser och valutan som sjunker som en sten, säger hon till tidningen. 

Fler nyheter från Företagarna