podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sverige sticker ut - få kvinnor driver eget

Publicerad 8 aug 2023
Kvinnor startade hälften så många företag som män förra året. Sverige hamnar också i bottenligan i EU när det gäller andel kvinnor som driver eget företag.

Sverige utmärker sig som en av de sämsta i klassen när det gäller andel kvinnor som driver företag. Medan EU-snittet ligger på över 33 procent, är endast drygt en fjärdedel av Sveriges företagare kvinnor. Bara i fyra övriga EU-länder är andelen lägre: Slovakien, Irland, Malta och Rumänien, visar siffror från Eurostat.

En femtedel av etablerade företag drivs av en kvinna i Gävleborg

1800 nya företag startades 2022 i Gävleborg och av dem är det drygt 29 procent som drivs av kvinnor. Bland de etablerade företagen drivs en femtedel av en kvinna.

- Några år har det gått lite framåt och några år har det gått lite bakåt, men det händer ingenting revolutionerande, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med P4 Gävleborg:

- Det är lättare i dag att få investeringar till en maskin än till tjänstesektorn och det här behöver det ändras på. 

Varför hamnar Sverige, som inte sällan yvs över att vara i framkant på området jämställdhet, på en jumboplats när det gäller andelen företagare som är kvinnor?

Enligt Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef på Företagarna, beror det på en mängd faktorer, bland annat
på den anställningsnorm som råder i Sverige.

- Många föredrar en anställning framför företagande. Sedan kanske kvinnliga förebilder inte lyfts fram, säger hon till TT enligt NA.

Får mindre riskkapital

Kvinnor är dessutom ofta verksamma i branscher med lite lägre marginaler, som HR och konsumentnära tjänster, resonerar hon, medan det större kapitalet ännu finns inom teknikintensiva branscher.

- Kapitalet styrs till de branscher där det finns möjlighet att skala upp verksamhet. Men långivare och finansiärer borde vidga perspektiven för branscher där de kanske inte tror det går att skala upp, som vård eller HR, säger Pernilla Norlin.

I dag går endast 0,5 procent av det svenska riskkapitalet till företag som grundats av kvinnor. Färre kvinnor än män finansierar dessutom uppstart och tillväxt av sina bolag genom lån.

Fler nyheter från Företagarna