För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie Axtelius skarpa elvarning: "Kräver politiska åtgärder"

Publicerad 10 okt 2022
Företagarna Halland varnar nu för att de höga elpriserna kan leda till stora konsekvenser för företagare och deras anställda.
Foto: Shutterstock

Det råder en alarmerande situation för de Halländska företagarna. Kylan kryper sig på med stormsteg och i takt med årstidens transformering skenar elpriserna till nya rekordhöjder. En akut överenskommelse måste komma från politiken menar Marie Axtelius, regionchef på Företagarna i Halland. 

- Jag tror bara att vi har sett toppen på det berömda isberget vad det gäller varsel och konkurser, säger hon i en intervju med Hallandsposten.

Kräver akuta insatser från politiken

Företagarna har sedan länge flaggat för att de skenande elpriserna kommer att resultera i en katastrof. Förra veckan tvingades Bröderna Jansson Nissavarvet och Jansson Production i Halmstad AB att gå i konkurs och nu står 50 anställda utan jobb. 

- Först var det pandemi som har sugit musten ur folk och sen så kommer detta med elen, dieselpriserna och räntorna. Och så kriget på det, säger Axtelius.

"Ord sätter inte mat på borden"

De enda som kan lösa de akuta problemen och mildra situationen för företagare är politikerna - från kommun till Riksdag uppger Marie. Nyligen gjorde Företagarna Halland en undersökning bland sina medlemmar om hur elen kommer att påverka deras verksamheter. Om priserna fortsätter att ligga högt eller öka än mer så svarade då 23 procent, alltså 16 företag, att de troligtvis kommer behöva varsla. Drygt 11 procent, alltså åtta av företagen, säger att de troligen kommer behöva lägga ner

- Vem skall betala notan för vård, skola och omsorg när företagen säger upp, stänger eller går i konkurs? säger hon avslutningsvis. 

Företagarnas trestegsraket för lägre elpriser

Taggar
Fler nyheter från Företagarna