podcast news play företagaren I media förmån

Butiksägaren Mathias om brottshärvan: "Börjat igen"

Det var på 90-talet som Mathias Magnuson tog över familjeföretaget Magnusons Herrekipering AB i Hyltebruk som gått i arv i hela tre generationer. Under åren som företagare har Magnusons butik blivit utsatt för både mindre och större brott. Tacksamt nog har de senaste åren varit lugna - framtill i höstas.
Publicerad 12 mar 2021
Foto: Privat.

För tio år sedan var det mer regel än undantag att Magnusons Dam- och Herrkläder, som består främst av märkeskläder, utsattes för olika typer av brott.

- Det var både inbrott och snatterier under en väldigt lång period. Man tänkte ofta och mycket på om och när någon skulle slå till igen, säger ägaren Mathias Magnuson.

Utsattes för brott under en längre tid

Efter en tids oro avtog brotten och blev allt färre. Men i oktober var det dags igen. Magnuson, som bor i samma husbyggnad som butiken ligger i, vaknade först inte av händelsen.

- Butiken tillhör en gammal fastighet och ligger i ett något sårbart läge. De lyckades ta sig in via ett fönster som de bröt upp. 

Tillslut gick larmet och väl på plats i butiken kunde man konstatera att inbrottstjuvarna handlat på ett minst sagt ovanligt vis.

- Det verkade inte som att de hade haft bråttom och tyvärr fick dem med sig väldigt mycket, berättar företagaren. 

Ovanlig typ av inbrott

Inbrottet stod ut i mängden och skiljde sig en del från tidigare butiksinbrott. 

- Andra gånger har gärningspersonerna gått in och tagit en specifik vara. Det här var absolut inga så kallade proffs, utan någon eller några som enbart gått in på känsla, säger Mathias. 

Skakad men tacksam

Trots de tråkiga omständigheterna känner sig Mathias Magnuson tacksam över att ingen kom till skada och att både polis och försäkringsbolag agerat på ett professionellt sätt:

- Vi har så gott som inga kontanter i butiken, vilket minskar risken för rån. De här sakerna går att ersätta men inte hälsa och välmående, så jag är ändå tacksam. 

Brottsexperten: "Måste tas på allvar"

I Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 visar statistiken att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro ökat från 41 till 51 procent. Sedan 2017 har andelen företagare som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt. 

– Brotten mot företag och företagare måste tas på största allvar. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna är i slutändan ofta förödande, säger rapportförfattaren Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna. 

Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.