För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Günther Mårders tokhyllning till Företagarna Varberg

Publicerad 19 maj 2021
Företagarna i Varberg bjöd in till en lunchföreläsning på temat Välfärdsskaparna. På plats var Företagarnas VD Günther Mårder som snabbt in i mötet gav en stor elogé till lokalföreningen som är en av Sveriges största.
Foto: Företagarnas VD Günther Mårder inledde lunchföreläsningen med ett inspirerande välkomsttal.

Det var under tisdagen  som flera av Varbergs lokala politiker, medlemmar och förtorendevalda slöt sig  samman för en inspirerande och viktig lunchföreläsning. På agendan stod diskussion gällande den rykande färska rapporten Välfärdsskaparna, som tagits fram av Företagarna och som påvisar att småföretagen är de största skattebetalarna i Varbergs kommun.

Som Företagarförening är Varberg den sjätte största inom Företagarnas alla föreningar i Sverige. Något som är smått unikt då Varberg är långt ifrån att vara Sveriges sjätte största stad.

- Det finns alltså över 1000 företag representerade bara bland medlemmarna i Företagarna Varberg, säger en imponerad Günther Mårder och fortsätter:

- Här har ni en fantastisk röst och sparringpartner att kunna diskutera näringslivsutveckling med. 

Småföretagen skapar välfärd

Företagarnas VD var även noggrann med att påpeka vikten av småföretagare och hur det faktiskt är de som bidrar till en god välfärd i kommunen:

- Det roliga med att utveckla näringslivet handlar om att vi utvecklar det gemensamma samhället vi vill leva i. Det är ur näringslivet som problem löses genom företagare, för det är det företag handlar om!

Efter Günthers inspirerande välkomstal tog Hallands regionchef Marie Axtelius vid och ställde snabbt en första fråga till deltagarna:

- Vilka här håller med om att om att det är småföretagen som skapar jobb och finansierar välfärden? 

Största skattebetalarna i Varbergs kommun

Chatten gick varm och svaren som dök upp på skärmen löd de samma: Svar ja! Rapporten Välfärdsskaparna påvisar att företag med mindre än 49 anställda är de största skattebetalarna inom kommunerna i Hallands län. 

Diskussionerna blev många och intressanta. En av deltagarna, politikern och företagaren, Linda Berggren (S) menade att politiker och tjänstepersoner behöver bli bättre på att förstå hur mycket arbete som ligger bakom varje företag och kom lite skämtsamt med ett förslag:

- Varje politiker skulle kanske praktisera som egenföretagare i ett år bara för att se hur det faktiskt är. Det finns förståelse men vi har fortfarande en bit kvar att gå om vi vill förändra attityder.

Attityder behöver förändras

Upphandlingar var ett hett ämne och många menade att där fanns det mycket att göra och jobba på inom kommunen. 

- Småföretagen väljer många gånger att inte delta i upphandlingar för att de ofta är för stora och krångliga, säger Företagarna Varbergs sekreterare Anu Majkvist och fortsätter:

- Minimumkraven är ibland inte ens relevanta men framförallt går de inte att möta. Där finns det mycket som vi kan göra tillsammans. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna