För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Efter Företagarnas kartläggning - Så bra är Halland på att handla lokalt

Publicerad 14 jun 2021
Det skiljer sig i regionen när man tittar på hur mycket varje kommun i Halland handlar av de lokala och mindre företagen.
Foto: Shutterstock

Vad lägger egentligen kommunerna sina miljonbudgetar på? Företagarnas Riksorganisation har begärt in transaktionsdata från landets kommuners bokföring. Man tittar då på hur mycket varje kommun handlar lokalt av mindre och medelstora företag. 

Den statistik som kommit fram visar att man handlar minst lokalt av mindre och medelstora företag i Hyltes kommun och mest i Kungsbackas kommun enligt den färska kartläggningen.

Viktigt att stödja lokala småföretag

Företagarnas regionchef Marie Axtelius anser att kommunerna har ett stort och viktigt ansvar. Lokala småföretagare står nämligen för den största notan när det kommer till skatter som går tillbaka till kommunen.  

- Genom att inkludera fler små och medelstora företag i offentlig upphandling underlättar inte bara kommuner för en sund konkurrens utan bidrar även till att våra skattemedel spenderas på rätt sätt.

Andelen lokala inköp hos kommunerna av små och medelstora företag:

Kungsbacka: 65 procent

Varbeg: 60 procent

Laholm: 57 procent

Falkenberg: 42 procent

Hylte: 39 procent

Läs hela rapporten här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna