headphones newspaper video-player

Marie Axtelius i Dagens Industri: "Halländska företagare förutspår ljusning"

Småföretagarna i Halland har inte haft det så här tufft sedan finanskrisen 2008/2009. Men nu börjar de se en ljusning, visar Företagarnas rapport Småföretagsbarometern, skriver Dagens Industri.
Publicerad 6 jul 2021

Det senaste året har genomsyrats av korttidsarbete men ökad arbetslöshet så vände förra årets omsättningsras och övergick till en relativt snabb återhämtning för stora delar av näringslivet i Västsverige, uppger Dagens Industri. 

I Hallands län finns det två sidor av pandemin. Den ena som haft en blomstrande uppgång tack vare hemestrande gäster och kunder som söker sig till den halländska solen och kustbad. Samtidigt har reseföretag, eventbolag, buss- och taxibolag haft tuffa motgångar:

- Halland är rent statistiskt ett Sverige i miniatyr, länet har klarat den här krisen lika bra som landet i genomsnitt, säger Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Hallands län.

Marie Axtelius ser en ökad optimism hos företagen men en komponentbrist riskerar att bromsa upp återstarten av företagandet i länet, visar rapporten Småföretagsbarometern som tagits fram av Företaganas Riksorganisation. 

- Företagen har lärt sig att arbeta mer effektivt i en mindre kostym under pandemin. För att skapa fler arbetstillfällen som kan få fler i sysselsättning måste det nu därför starta fler nya småföretag. För de som står längst från arbetsmarknaden behövs en enklare anställningsform så att företagen vågar anställa, säger Marie Axtelius till tidningen.

− Bristen på arbetskraft är fortfarande det främsta tillväxthindret enligt småföretagen. Ett hinder som dessvärre tycks ha vuxit i betydelse trots en hög arbetslöshet. Det är tydligt att möjligheten att vidareutbilda sig blir allt viktigare på arbetsmarknaden, och det gäller i hela landet, säger Ewa Andersen, vd på Sparbankernas Riksförbund.

Läs mer om rapporten här! 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor