headphones newspaper video-player

Efter Företagarnas krönika: "Småföretagen har stor betydelse"

Det kan aldrig poängteras nog hur viktiga småföretagarna är för kommunens skatteintäkter, skriver ledarskribenten Katarina Erlingson i en debattartikel på Hallands Nyheter.
Publicerad 23 apr 2021
Foto: Shutterstock

Företagarna har tagit fram en rapport, Välfärdsskaparna, som visar småföretagens ekonomiska betydelse för kommunerna. Halland har många småföretag och dessa står för 30 procent av skattekronorna till kommunerna, där de stora företagen bara står för 27 procent.

Mellan kommunerna varierar det enligt rapporten. I Laholm står småföretagen för 37 procent av skatteintäkterna, i Halmstad bara 26 procent. Laholm ligger också högt, på trettonde plats, om man jämför med hela riket. Falkenberg hamnar på plats 129 med 31 procent och Varberg på plats 159 med 30 procent. Företagarna har räknat med de skatter som anställda hos småföretag (under 50 anställda) betalar till kommunen, skriver ledarskribenten Katarina Erlingson i en debattartikel på Hallands Nyheter.

- Därför är det extra viktigt att kommunerna underlättar för småföretagen på de sätt som kommunerna kan. Varje person som har ett arbete bidrar till den gemensamma välfärden genom att betala skatt, skriver Erlingson.

Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor