headphones newspaper video-player

Debatt: Småföretagen står för välfärdsnotan i Hallands län

I pandemins spår har många i Halland blivit varse om hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle. Samtidigt har coronakrisen synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden.
Publicerad 22 apr 2021

I pandemins spår har många i Hallands län blivit varse hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle. Det blir tomt när lokala butiker och verksamheter försvinner. Samtidigt har coronakrisen synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden. Allt fler av oss har ställt frågan om sjukvården kommer finnas till hands den dagen vi eller någon anhörig blir sjuk. Eller om äldreomsorgen kan tillhandahålla en värdig vardag för våra äldre familjemedlemmar, skriver hallandsnyheter.se.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021, visar klart och tydligt hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Hallands län står mindre företag med under 50 anställda för 30 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 27 procent.

På kommunnivå är det Laholms kommun som är länets främsta småföretagarkommun, med hela 37 procent av skatteintäkterna från småföretag. På motsatt håll är det Halmstads kommun som har den lägsta andelen skattekronor från de mindre företagen, med 26 procent.

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag. för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Hallands län där hela 41 311 företag har färre än 50 anställda. Vi hoppas att länets politiker vill ta tag i taktpinnen, och att de inför kommande valår också kommer ihåg att det är småföretagen som står för notan.

- I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland.

Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor