För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rekordmånga konkurser i Gävleborg 2023

Publicerad 19 jan 2024
2023 års konkurser är likvärdiga med det antal som ägde rum under finanskrisen på 1990-talet.

Allt fler företag har svårt att betala sina räkningar.  Totalt var det 8 243 bolag som gick i konkurs i hela Sverige under 2023. Ett år som inneburit rekordmånga konkurser, något man inte sett sedan finanskrisen på 1990-talet. Gävleborgsföretagen är inget undantag visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe. 

Gävle och Sandviken hårdast drabbade

Flest konkurser var det i Gävle kommun med hela 121 stycken konkurser, därefter kommer Sandviken med 24 stycken och Tierp med 15, följt av våra tre mindre kommuner, Älvkarleby, Hofors och Ockelbo med fem, fyra respektive tre konkurser, uppger Arbetarbladet. Det som påverkar antalet är kommunernas storlek och antalet företag som finns registrerade. 

De branscher som drabbats hårdast i länet verkade inom restaurang- och byggbranschen.

- Restaurangerna har sedan innan haft det tufft under pandemin, med restriktioner, och fått knapra in

mycket på bufferten. Och nu när hushållen håller i plånboken är restaurangbesök något många drar in på, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper till tidningen.

Enligt Eva så är restaurangbranschen kanske extra viktig då många av restaurangerna är stora arbetsgivare, inte minst för ungdomar.

- Det är problematiskt, inte bara för det enskilda bolaget utan för ekonomin i stort, menar hon.

Regeringen är fel ute

När det kommer till konkurser så är det generellt sett inget ovanligt att bolag startas och läggs ned och ingenting att oroa sig för. Men när lönsamheten varit rekordlåg under en längre period och konkurser i takt med väldigt lågt nyföretagande så är det problematiskt. 

- Det behövs inte någon särskild stödpolitik här men däremot ett minskat skattetryck, förklarar Cooper som riktar kritik mot regeringens beslut att höja skatten på elen och fortsätter:

- Företagen behöver stöd och det är viktigt att förstå att det här i värsta fall kanske bara är toppen av isberget. 

Fler nyheter från Företagarna